Een van de belangrijkste eigenschappen om te groeien als mens is om toe te geven dat je fout zat. Of op zijn minst dat je eerdere mening eigenlijk ongefundeerd was. Miljardair Howard Marks veranderde van mening over Bitcoin na vele gesprekken met zijn zoon tijdens de pandemie.

De laatste jaren is Marks een voorstander gebleken van Bitcoin, maar tijdens de podcast We Study Billionaires van Trey Lockerbie haalt hij oude herinneren op. Zo herinnerde hij een memo van januari 2021, waarin hij concludeerde dat hij ‘nog niet genoeg geïnformeerd was om een mening te vormen over cryptocurrency’s.’

Bitcoin is iets van waarde

De memo was gericht aan klanten van zijn Oaktree Capital Management, en droeg de titel ‘Something of Value.’

Dat was al een hele verandering van vier jaar daarvoor. In 2017 noemde Marks alles rondom crypto een manie van speculatie en niets anders dan een rage en een piramidespel.

Vader, zoon en Bitcoin

De coronapandemie heeft ons veel afgenomen, maar heeft velen ook rust gegeven. Zo kon Marks in alle rust met zijn volwassen zoon Andrew spreken over Bitcoin.

‘Onze families woonden drie maanden samen en we hadden geweldige discussies, zoals je je kunt voorstellen”, vertelde Marks aan Trey Lockerbie. ‘En het was rond april … toen Andrew me vertelde dat hij Bitcoin had gekocht voor ongeveer 5000 dollar.’

Andrew Marks is de co-managing partner van TQ Ventures, een op technologie gericht durfkapitaalbedrijf, dat zichzelf omschrijft als een enorme Buffet-nerd, maar een die meer open staat voor technologische investeringen.

Geschiedenis van speculatie

‘We wijzen op een geschiedenis van speculatieve manieën en financiële innovaties die een aanzienlijk bloedbad hebben achtergelaten. Het is deze scepsis die de kans van waardebeleggers om geld te verliezen verkleint,’ zei hij.

Wat is er veranderd?

‘Er is een macro-gestuurde verandering aan de gang,’ zei Marks, die de daling van de rentetarieven de grootste gebeurtenis van de afgelopen 45 jaar in de financiële wereld noemde.

Vergissing om rente op 0 te houden

Het besluit van de Fed om de rente gedurende de 7 jaar na de wereldwijde financiële crisis van 2008 op nul te laten staan, was volgens Marks een vergissing. ‘Nu zullen de rentetarieven een beetje op dit niveau blijven hangen, maar niet omhoog gaan.’

Marks verwacht zelfs dat de Fed de rente in 2024 zal verlagen, al zal dat niet veel zijn. Vervolgens prees hij Jerome Powell, als de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. Hij vindt hem resoluut bij het stellen van verwachtingen voor de inflatie, die volgens Marks op natuurlijke wijze zal afnemen, in tegenstelling tot het veel slechtere scenario waarmee het land in de jaren zeventig werd geconfronteerd.

Bitcoin wint, waar banken vertrouwen verliezen

‘Bitcoin is een product van een verlies van vertrouwen in het financiële systeem, vooral voor mensen in landen met zwakke instellingen en beperkte toegang tot financiële diensten,’ concludeert hij nu.

‘Ze willen niet dat iedereen weet hoeveel geld ze hebben. Het lijkt er dus op dat sommige munten goed kunnen worden gebruikt, en Bitcoin lijkt tot nu toe de leider te zijn.’

‘Het is een anti-bankspel, en de zwakte van de bank toont de kracht van Bitcoin, en het is dit jaar heel, heel goed gedaan,’ zei Marks.

The post Zwakte van banken blootgelegd door kracht van Bitcoin appeared first on BLOX | Nieuws.