De Bitcoin halving is een cruciaal evenement dat periodiek plaatsvindt en een flinke impact heeft op het monetaire beleid van Bitcoin. Het markeert een belangrijke verandering in de manier waarop bitcoin wordt gecreëerd en mogelijk ook op de latere verdeling. Laten we eens grondiger ingaan op wat dit betekent en waarom het zo’n grote invloed heeft op de crypto markt.

Het Bitcoin afsprakensysteem

Het Bitcoin netwerk is opgebouwd uit een aantal belangrijke regels. Deze regels zou je voor je kunnen zien als een soort afsprakensysteem wat we een protocol noemen. In dit afsprakensysteem zijn er hele duidelijke regels gemaakt over de werking van dit netwerk, of systeem. De bedoeling van een systeem is dat je het liefst wil dat het onafhankelijk van externe elementen, het alsnog blijft bestaan!

Als er hele duidelijke regels zijn in een systeem, is het gemakkelijk voor mensen om zich aan de spelregels te houden. Maar zelfs als ze dit niet zouden doen, dan moet er daar ook een foefje op zijn. En daarom zijn er hele specifieke protocolregels in het Bitcoin netwerk die sturing geven aan het systeem, en ervoor zorgen dat het systeem werkt, ook als mensen willen proberen om toch stiekem iets anders te doen.

Maar wat betekent dit voor miners? 

Wanneer een miner een blok aan de Bitcoin blockchain toevoegt, voegt hij een speciale transactie toe, die we de coinbase transactie noemen. Deze transactie kent een beloning toe aan de miner voor het toevoegen van het blok aan de blockchain. Op het moment van schrijven kan de miner voor deze coinbase transactie enkel 6,25 bitcoin aan zichzelf toewijzen, omdat dit een van de specifieke regels is van het netwerk. Zelfs als een miner zou willen valsspelen, en heel stiekem zichzelf 25 bitcoin zou willen toewijzen, dan kan dit niet!

Het halveren van de beloningen

Voorheen ontvingen miners 50 bitcoin als beloning voor het toevoegen van een blok, maar na de eerste halving in 2012 werd dit gehalveerd tot 25 bitcoin. Vervolgens werd het weer gehalveerd tot 12,5 bitcoin in 2016 en nogmaals tot 6,25 bitcoin in 2020.

Het principe van schaarste bij Bitcoin

Deze halveringen hebben een directe impact op de beschikbaarheid van nieuwe bitcoins en spelen een cruciale rol bij het principe van schaarste. Schaarste ontstaat doordat de productiemiddelen beperkt zijn, maar de behoefte oneindig is. Dit principe van schaarste wordt versterkt door de halving en kan op korte termijn nadelig zijn voor miners. Op de lange termijn stimuleert het echter innovatie en zorgt het voor een gezonde concurrentie en marktwerking.

De Bitcoin halving is niet alleen een technisch evenement, maar ook een essentieel onderdeel van het economische en monetaire beleid van Bitcoin. Het onderstreept de principes van schaarste en decentralisatie die ten grondslag liggen aan de cryptocurrency en benadrukt de robuustheid van het Bitcoin-protocol.

De Bitcoin halving week

Deze week heeft BLOX extra aandacht besteed aan de Bitcoin halving. Voor wie meer informatie zoekt over dit onderwerp, staat onze speciale pagina klaar om te verkennen. Bij BLOX vind je alle relevante nieuwsupdates en aanvullende informatie over de Bitcoin halvering. Blijf op de hoogte en ontdek meer op onze pagina.


Naar de app ➜
 

The post Zorgt de halving echt voor schaarste bij Bitcoin? appeared first on BLOX | Nieuws.