Sappig nieuws over belangenverstrengeling bij de SEC. Het zou gaan om de crypto’s Ethereum, Bitcoin XRP van Ripple.

Empower Oversight gaat achter SEC aan

Empower Oversight Whistleblowers & Research (EMPOWR) is een non-profit, onpartijdige educatieve organisatie die zich inzet voor het verbeteren van onafhankelijk toezicht op wangedrag door de overheid en bedrijven. EMPOWR werkt om insiders te helpen bij het documenteren en rapporteren van corruptie aan de juiste autoriteiten, terwijl het ook probeert de autoriteiten verantwoordelijk te houden om naar aanleiding van die rapporten te handelen.

Nu heeft het de SEC op de korrel. Ze klagen de financiële waakhond aan om te voldoen aan verzoeken van de Freedom of Information Act die het bureau bij de SEC heeft ingediend. Dit kan je vergelijken met als een Nederlandse ministerie niet wil voldoen aan de Woo, de Wet open Overheid.

Volgens de rechtszaak wil Empower zien of William Hinman en Jay Clayton cryptogerelateerde belangenconflicten hadden.

Hinman noemt Ethereum geen security

Zowel Clayton als Hinman hebben sindsdien de SEC verlaten, waarbij Hinman zich bij Simpson Thacher & Bartlett voegde als senior adviseur en Clayton bij Sullivan & Cromwell als senior beleidsadviseur.

De rechtszaak beweert dat Hinman een pensioen ontving van Simpson Thacher terwijl hij bij de SEC werkte. Terwijl Hinman bij de SEC was, was het advocatenkantoor lid van de Enterprise Ethereum Alliance.

In een Yahoo Finance All Markets Summit-toespraak in 2018 verklaarde Hinman dat het Ethereum-netwerk en zijn gedecentraliseerde structuur, huidige aanbiedingen en verkopen van Ether niet valt onder de secruity-wetgeving zijn. Ethereum moet niet gezien worden als een effect/security. Dit betekent dat de SEC geen invloed heeft op deze crypto.

Uitspraak van belang voor rechtszaak Ripple

‘Na zijn aangifte steeg de waarde van Ether aanzienlijk,’ stelt de rechtszaak. ‘Diezelfde maand spande de SEC een rechtszaak aan tegen een van Ethereum’s rivalen, Ripple, waarin beweerd wordt XRP juist wel een security is. Hierdoor is het aanbieden en verkopen van XRP in strijd met de federale effectenwetgeving.’

De uitspraak van Hinman dat Ethereum geen security is, is belangrijk voor de nu lopende rechtszaak tussen de SEC en Ripple.

Maar Hinman is niet de enige voormalige SEC-functionaris met vermeende belangenverstrengeling.

Clayton en Bitcoin

Clayton, die van 2017 tot 2020 aan het hoofd stond van de SEC, wordt ook genoemd door Empower.

‘Als een ander voorbeeld, voormalig SEC-voorzitter Jay Clayton verklaarde publiekelijk terwijl hij bij de SEC was dat Bitcoin geen security was. Kort na het verlaten van de SEC trad Clayton toe tot One River Asset Management, een cryptocurrency hedge fund dat zich uitsluitend richt op Bitcoin en Ether.’

The post Zorgen Ethereum en Ripple (XRP) voor belangenverstrengeling bij overheid VS? appeared first on BLOX | Nieuws.