Het einde van het jaar is nabij, en wellicht heb je nu vakantie. Een mooi moment om die vrije tijd te besteden aan UTXO-beheer! Als je dat op het juiste moment doet, kan je dat veel geld besparen als je je Bitcoin in de toekomst wil verkopen.

Let op: heb je je BItcoin alleen bij BLOX staan? Dan kan je dit artikel overslaan, UTXO-beheer is alleen van belang als je je coins ergens anders hebt staan.

Wat is UTXO bij Bitcoin?

UTXO staat voor Unspent Transaction Output, oftewel een nog niet uitgegeven transactie-uitvoer. Het is een technische term die de hoeveelheid Bitcoin beschrijft die overblijft na een transactie.

Stel, je hebt 10 Bitcoin op je Bitcoin-adres. Je wilt 5 Bitcoin naar je vriend sturen. Om dit te doen, moet je een transactie maken. De inputs van deze transactie zijn de 10 Bitcoin die je op je adres hebt staan. De outputs van de transactie zijn de 5 Bitcoin die je naar je vriend stuurt en de 5 Bitcoin die overblijven op je eigen adres.

De transactie wordt vervolgens verwerkt door het Bitcoin-netwerk. De input van 10 Bitcoin verdwijnt en de 5 Bitcoin die je naar je vriend stuurt worden toegevoegd aan de blockchain als nieuwe UTXO. De 5 Bitcoin die overblijven op je eigen adres worden ook toegevoegd aan de blockchain als nieuwe UTXO.

Nu heb je nog 5 Bitcoin op je adres staan. De balans van je adres wordt bepaald door de som van alle UTXO’s die aan dat adres zijn gekoppeld. In dit geval is de balans van je adres dus 5 Bitcoin.

Al je Bitcoin verkopen

Hoe meer transacties er worden uitgevoerd, des te meer UTXO’s je hebt. Dus als je elke maand via DCA Bitcoin koopt en naar je wallet stuurt, dan komt er elke maand een UTXO bij.

Op een gegeven moment besluit je dat je genoeg Bitcoin hebt en dat de koers hoog genoeg is om de boel te verkopen. Als je alles in één keer wil verkopen, dan wordt dat niet gezien als 1 transacties, maar elke UTXO gekoppeld aan je adres is een eigen transactie.

Miners krijgen betaald voor onder andere het registreren van deze transacties op de blockchain. De mijnbouwkosten worden berekend op basis van de grootte van de gegevens en de netwerkactiviteit (lees: het aantal UTXO’s), niet op basis van de waarde van het bedrag dat wordt overgedragen.

Elke UTXO die je aan transactie toevoegt, vergroot de transactiekosten.

Besparen op transactiekosten

Zodra je veel UTXO’s hebt verzameld, zijn er een paar dingen die je kan doen om die kosten te drukken. Een trucje is om je Bitcoin naar jezelf te sturen. Een dergelijke transactie verbruikt alle UTXO’s, trekt een transactievergoeding af en geeft de rest terug als een enkele UTXO naar je ontvangende adres.

Hoewel het tegenstrijdig lijkt om geld te betalen om geld te besparen, zorg dit ervoor dat je Bitcoin klaar staat voor toekomstige verkoop. Logischerwijs doe je dit als de transactiekosten laag zijn.

Bron: ycharts

In de grafiek hierboven zie je het verloop van de transactiekosten. Er zijn genoeg momenten waarop je je UTXO’s kan beheren tegen nagenoeg geen kosten (nu is niet zo’n moment).

Een andere optie is om als de transactiekosten laag zijn je Bitcoin alvast naar BLOX te sturen. Als je zeker weet dat je ooit van je Bitcoin wil profiteren, dan kan je deze net zo goed tijdig naar een betrouwbare partij sturen. Dan kan je rustig wachten op een goed moment om je Bitcoin direct om te zetten in euro’s, zonder dat je je druk hoeft te maken om UTXO’s en miners.

The post Zo voorkom je hoge transactiekosten op Bitcoin met goed UTXO beheer appeared first on BLOX | Nieuws.