Crypto broker Genesis heeft volgens Bloomberg 3 miljard dollar aan schulden uitstaan en er zijn geruchten dat ze deze week een faillissement zullen aanvragen.

Genesis eindelijk failliet?

Bloomberg News citeerden gisteren ‘mensen met kennis van de situatie’ en zij verwachten dat Genesis Global Capital deze week de handdoek in de ring zal gooien. Genesis valt onder moedermaatschappij Digital Currency Group.

De markt houdt al wekenlang de adem in, want eigenlijk had iedereen verwacht dat Genesis veel eerder een faillissementsaanvraag zou indienen. De beurs was namelijk ook nauw verbonden met Three Arrows Capital, het inmiddels failliete investeringsfonds dat viel vanwege Terra Luna.

Al sinds 16 november kunnen klanten geen crypto en geld meer opnemen bij Genesis.

Geschil van 900 miljoen met crypto exchange Gemini

Het nieuws kwam destijds niet eens van Genesis zelf, maar van Gemini, een andere cryptobeurs. De producten van de twee cryptobedrijven zijn nauw met elkaar verweven en leidde dat tot een open brief.

Gemini bood in samenwerking met Genesis een crypto-uitleenproduct aan genaamd Earn. De crypto exchange van de Winklevoss-tweeling liet middels die open brief weten dat ze 900 miljoen dollar verschuldigd zijn van Genesis.

In de brief staat:

‘De gebruikers van Earn zijn moe. Ze zijn bang. Velen van hen verkeren momenteel in grote moeilijkheden. Ondanks dat blijven ze opvallend geduldig en ondersteunend. Maar er zijn grenzen in wat ze aankunnen. Ze verdienen een oplossing voor de assets die ze aan jou uitgeleend hebben om een einde te maken aan deze nachtmerrie.’

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission zei vorige week dat het Genesis en Gemini had aangeklaagd voor het illegaal verkopen van effecten aan honderdduizenden investeerders via dat crypto leenprogramma Earn.

Eerste dominosteen komt van FTX

Genesis stopte de opnames nadat cryptobeurs FTX viel, opeens waren er ‘abnormale opnameverzoeken’ die op dat moment de liquiditeit overschreden. Genesis zei ook dat het 175 miljoen dollar aan activa heeft staan bij het inmiddels failliete FTX.

De ineenstorting van FTX in november heeft verschillende slachtoffers geëist, waaronder cryptogeldschieter BlockFi. Maar ook Core Scientific Inc moest het onderspit delven, dit was een van de grootste beursgenoteerde cryptominingbedrijven in de Verenigde Staten. Beide partijen hebben in de daaropvolgende maanden faillissementsbescherming hebben aangevraagd.

3 miljard aan schulden

Volgens het artikel van Bloomberg hebben Genesis, moedermaatschappij Digital Currency Group (DCG) en schuldeisers verschillende voorstellen gepresenteerd, maar zijn tot nu toe niet tot overeenstemming gekomen. De verschillende groepen schuldeisers worden bijgestaan door Kirkland & Ellis en Proskauer Rose.

Genesis is schuldeisers meer dan 3 miljard dollar schuldig en DCG kan delen van zijn durfkapitaalbezit verkopen om de schulden in te lossen, schreef de Financial Times vorige week.

Stel dat Genesis een faillissementsaanvraag indient, dan zijn de gevolgen nog niet duidelijk. Niet voor klanten, niet voor investeerders, niet voor moederbedrijf Digital Currency Group en ook niet voor investeerders in DCG.

Volgens een artikel van The Information kunnen investeerders in moederbedrijf DCG wellicht fluiten naar hun geld. Onder deze groep investeerders vallen onder meer SoftBank, dat in november een belang van 100 miljoen dollar in de failliete crypto exchange FTX afschreef. Andere zijn Bain Capital, Ribbit Capital en het groeifonds CapitalG van Alphabet.

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

The post Wordt Genesis volgende crypto reus die omvalt? Bloomberg verwacht faillissement deze week appeared first on BLOX | Nieuws.