Het Cardano Catalyst-initiatief, dat bedoeld zodat gebruikers programmeurs kunnen financieren, lijkt te worden gemanipuleerd. Dit platform heeft als doel om het Cardano-netwerk te verbeteren door gebruikers te laten stemmen over voorstellen die beloven om meer gebruiksscenario’s te creëren.

Dat klinkt mooi, maar het lijkt of Cardano Catalyst misbruikt wordt voor andere doeleinden.

We gebruiken het voorbeeld van X-er Power2theEdge.

Tegenstem is krachtig

Stel je voor dat één enkele persoon maar liefst 29 verschillende voorstellen indient, elk met een waarde van minder dan 1 miljoen dollar, met een totaal van 11,5 miljoen dollar. Wat je dan kan doen is zoeken naar het trefwoord “oussama” in de Catalyst-sitemapp. Zo kan je alle voorstellen omlaag stemmen.

Maar waarom zou iemand dit doen? Het antwoord is simpel: door deze voorstellen omlaag te stemmen, vergroot je je stemkracht voor de voorstellen waar je echt achter staat.

Snappen gebruikers wel waar ze op stemmen?

En dat is nog niet alles. Sommige ontwikkelaars hebben voorstellen ingediend die zo complex zijn dat ze bijna onmogelijk te begrijpen zijn voor de gemiddelde gebruiker. Ondanks deze complexiteit beweren deze voorstellen echter dat ze dringend nodig zijn voor de onmiddellijke verbetering van het netwerk.

Het lijkt op iemand die je een puzzel verkoopt, maar waar stukjes aan ontbreken, terwijl de verkoper volhoudt dat het een meesterwerk is. Maar om eerlijk te zijn, dat geldt voor de meeste democratische beslissingen en referenda, en ligt niet inherent aan Cardano.

Rijken hebben meer macht

Als we naar de cijfers kijken, dan is het duidelijk dat de rijkeren onevenredig veel macht hebben. Slechts 1,5% van de wallethouders heeft meer dan de helft van het totale stemrecht in handen. De meeste wallets met 1M tot 5M ADA hebben een onevenredige invloed op het systeem. De onderste 50% registreert zich nauwelijks en heeft slechts 1% van de totale steminvloed.

Wat betekenen deze ontwikkelingen voor Cardano Catalyst? Aan de ene kant biedt het initiatief een democratische manier om projecten te financieren die het Cardano-netwerk daadwerkelijk kunnen verbeteren. Het belichaamt de principes van blockchain-governance en heeft het potentieel om een game-changer te zijn.

Aan de andere kant laat het systeem momenteel kwetsbaarheid zien voor manipulatie, waardoor sluwe individuen het in hun voordeel kunnen gebruiken.

The post Wordt Cardano gemanipuleerd? En wat is de katalysator? appeared first on BLOX | Nieuws.