Dit weekend ontstond er grote bezorgdheid over dat er een grootschalige aanval op Bitcoin is gestart. De enige manier om Bitcoin op dit moment aan te vallen, is door het onbruikbaar te maken door een overvloed aan transacties en hoge transactiekosten.

Wat is er aan de hand met Bitcoin?

Ja, afgelopen weekend stonden er grote hoeveelheden transacties in de wacht, en waren de veel transactiekosten hoger dan gebruikelijk.

Op dit moment bedragen de gemiddelde transactiekosten van Bitcoin volgens BitInfoCharts 19,20 dollar, tegen de huidige Bitcoin koers is dat 0,00068 BTC. Daarnaast meldt Mempool Space dat er een achterstand van 444.341 transacties was.

Transactievergoeding hoger dan Bitcoin beloning

De toegenomen vraag op het netwerk heeft er zelfs toe geleid dat op gisteren de totale kosten per blok tijdelijk hoger waren dan de bloksubsidiebeloning van 6,25 BTC. Miners die de ‘puzzel’ als eerste oplossen en een blok (vol transacties) aan de blockchain toevoegen, krijgen hier een subsidie van 6,25 bitcoins voor. Dit wordt elke vier jaar gehalveerd.

Elk blok zit vol transacties en iedereen moet een klein beetje fee meegeven. In zeldzame gevallen is de fee hoger dan de subsidie. Dit weekend was het de eerste keer sinds 2017 dat dit weer het geval was. Er is een blok met 6,76 BTC aan transactiekosten gevonden, en ook eentje met 6,7 BTC.

Bitcoin aangevallen door NFT’s en meme’s?

Volgens Glassnode gebruikte op 7 mei maar liefst 75% van de Bitcoin transacties Taproot.

De sterke stijging in activiteit en vraag naar blokruimte (beperkte ruimte in een blok voor transacties) wordt toegeschreven aan de toename van het aantal Taproot-inscripties. Dit is een nieuw product op Bitcoin om NFT’s te maken en deze vast te leggen op 1 SAT, de kleinste Bitcoin eenheid. Ook zouden er meme-coins gemaakt kunnen worden op Bitcoin.

Is het een opzettelijke aanval op Bitcoin?

Sommige Twittereraars speculeerden dat de congestie van dit weekend het gevolg was van een DoS-aanval op het Bitcoin-netwerk. Er zouden opzettelijk duizenden transacties worden ingeschoten om Bitcoin te vertragen en duurder te maken.

Ook al kunnen we dat niet 100% uitsluiten, we zijn in ieder geval blij dat er geen paniek is. Dat komt doordat veel bekende analisten een aanval snel naar het land der fabeltjes hebben verwezen. Zo schreef 0xfoobar:

‘De Bitcoin mempool wordt eindelijk gebruikt en de maximalisten beschouwen het als een DoS-aanval op het netwerk. Ze hebben zelfs de meest voor de hand liggende scenario’s niet overwogen, zoals dat Bitcoin populair wordt en dat mensen bereid zijn om ervoor te betalen.’

The post Wordt Bitcoin van alle kanten aangevallen? Lijkt op een DoS-aanval appeared first on BLOX | Nieuws.