De World Federation of Exchanges (WFE) heeft een onderzoek gepubliceerd over de cryptocurrency-markt en de rol van beurzen (exchanges).

Dit is het eerste van twee delen van het onderzoeksproject. Het doel is om een beter inzicht te krijgen in de voordelen en risico’s van crypto-marktinfrastructuren en hoe ze werken.

Wat is de World Federation of Exchanges?

De World Federation of Exchanges (WFE) werd opgericht in 1961 in Londen. Deze organisatie verenigt exchanges uit verschillende landen. In totaal zijn er 70 leden, waaronder de London Stock Exchange, Euronext, de Duitse Deutsche Börse, de Zwitserse SIX, maar ook de New York Stock Exchange, Nasdaq, CME, de Shanghai Stock Exchange en de Hong Kong Stock Exchange.

Kortom, de WFE is een groep van alle grote exchanges ter wereld.

De WFE-exchanges, samen met andere exchanges die bijdragen aan hun database, zijn de thuisbasis van meer dan 50.000 beursgenoteerde bedrijven met een gecombineerde marktkapitalisatie van meer dan honderd biljoen euro.

Het werd wel eens tijd dat zo’n grote organisatie naar crypto zou kijken. Verschillende leden van de WFE doen al iets met crypto, maar de organisatie zelf hield zich op de achtergrond.

Zo was de CME (Chicago Mercantile Exchange) in december 2017 een van de eersten die de handel in Bitcoin-futures toestond. Veel crypto-ETF’s en ETP’s worden nu verhandeld op de beurs van Zürich (SIX). De beurs in Hong Kong stelt zich ook open voor de cryptomarkt.

Welke kansen bieden cryptocurrency?

In het onderzoek van de WFE werd specifiek gekeken naar de interactie van exchanges met de evolutie van crypto-handelsplatforms, evenals naar de kansen en uitdagingen die deze nieuwe technologieën met zich meebrengen.

WFE-onderzoeksmanager Pedro Gurrola-Perez zei:

‘Er is een groeiende vraag naar cryptoproducten en -diensten. Cryptogerelateerde innovaties worden gezien als een kans om de technologische ontwikkeling te bevorderen en de keuze voor beleggers te vergroten. Het gebrek aan minimale normen voor bestuur en beleggersbescherming van niet-gereguleerde cryptoplatforms, evenals de hoge volatiliteit die op deze markten wordt waargenomen, en het risico van cyberveiligheid bedreigingen, is een zorgwekkende mix.’

Crypto-exchanges zonder toezicht

Het uiteindelijke onderzoek benadrukt hoe crypto-handelsplatforms effectief hebben geopereerd zonder te voldoen aan de normen die worden vereist door traditionele financiële markten, met zeer weinig regelgevend toezicht.

Dit heeft meer mogelijkheden gecreëerd voor illegale financiële activiteiten, met negatieve gevolgen voor de marktintegriteit en de bescherming van beleggers.

Het grootste risico is met name dat crypto-exchanges zich ook gaan bezighouden met nevenactiviteiten die op traditionele exchanges niet zijn toegestaan of anderszins strikt gereguleerd zouden moeten worden.

The post Wereldorganisatie van exchanges kijkt eindelijk naar crypto en mist regulering appeared first on BLOX | Nieuws.