Een van de belangrijkste ontwikkelingen dit jaar is dat vanaf vandaag cryptocurrency nieuwe wetgeving kent in Hong Kong. Deze regels zorgen ervoor dat Bitcoin, Ethereum en al die andere coins niet langer illegaal zijn, maar weer verhandeld mogen worden. Verwacht wordt dat Chinezen hierdoor ook weer kunnen deelnemen aan de cryptomarkt

Hong Kong is streng, maar ook rechtvaardig?

Vorige week werden de laatste puntjes op de i gezet van de nieuwe handelsregels en licentievereisten. Experts zeggen dat dit een van de meest veeleisende regelgevingskaders voor gecentraliseerde crypto-exchanges ter wereld is.

Deze strenge regels zijn het resultaat van het verlangen van Hong Kong om de cryptosector binnen te halen, maar aan de andere kant hebben regelgevers ook gezien wat er zich in 2022 allemaal afspeelde.

Vorig jaar ging menig cryptobedrijf failliet door mismanagement (understatement) en bleek een groot deel van de industrie niets meer dan een aaneenschakeling van gewichtsloze dominostenen.

Licentie verplicht in Hong Kong

Vanaf deze maand moeten cryptobeurzen een licentie aanvragen bij de Securities and Futures Commission (SFC) om aan consumenten in Hongkong te mogen verkopen.

Terwijl de SFC licentieaanvragen begint te verwerken, hebben beurzen die al een grote aanwezigheid in de stad hebben, een jaar de tijd om hun activiteiten voort te zetten terwijl ze zich voorbereiden op het voldoen aan de nieuwe regels of om de markt te verlaten.

Cryptobeurzen moeten dus veel regelen om in aanmerking te komen voor een licentie, maar daar tegenover staat dat er in Hong Kong 68 miljardairs en 130 duizend miljonairs wonen. En dat op een populatie van net geen 7,5 miljoen mensen. Niet gek dus dat cryptobedrijven hier graag deel van uitmaken.

‘Het zal intensieve voorbereiding en investeringskosten vergen om een handelsplatform op te zetten dat aan de vereisten kan voldoen’, schreven de advocaten van Latham & Watkins in een dinsdag gepubliceerde document.

Meer dan 80 bedrijven tonen interesse

De gecentraliseerde beurzen die besluiten te blijven, zullen moeten voldoen aan een breed scala aan vereisten op gebieden als onboarding van gebruikers, bewaring van activa, cyberbeveiliging en corporate governance. Ze moeten ook due diligence uitvoeren op de cryptocurrency-tokens die ze toelaten, en bieden alleen die met grote marktkapitalisaties en hoge liquiditeit aan, volgens de SFC.

Christopher Hui, Hong Kong’s secretaris voor financiële diensten en de treasury, zei in maart dat meer dan 80 bedrijven van het vasteland van China en uit het buitenland interesse hadden getoond om in Hong Kong aan de slag te gaan.

Ondertussen hoopt de lokale crypto-industrie dat regelgevers binnenkort de reikwijdte van de wetten en regels uitbreiden. Ze willen namelijk derivaten en stablecoins aanbieden, iets wat niet mag onder de nieuwe wetgeving.

The post Welkom terug Hong Kong, vanaf vandaag is cryptocurrency weer legaal appeared first on BLOX | Nieuws.