Er zijn een aantal voordelen van Dollar cost averaging (DCA) in Bitcoin.

Bij dollar cost averaging investeer je een gelijk bedrag, met regelmatige tussenpozen, gedurende een bepaalde periode.

Je kunt hierbij zelf kiezen voor wekelijkse, maandelijkse, driemaandelijkse of zelfs langere tussenpozen.

Marktvolatiliteit

Het grote voordeel bij DCA is dat marktvolatiliteit een kleiner effect heeft op je investeringsrendement.

Met marktvolatiliteit bedoel ik hier hoe snel de waarde/prijs van Bitcoin op en neer schommelt tussen nieuwe hoogte-en dieptepunten.

Aangezien Bitcoin erg volatiel is kun je, door middel van een DCA strategie, ervoor zorgen dat de prijs op de korte termijn minder bepalend is. Je stelt namelijk van tevoren een vast moment vast waarop je zult bijkopen, ongeacht de prijs.

Stel je hebt 5000 euro gespaard en die wil je investeren in Bitcoin. Je kiest ervoor om iedere eerste dag van de maand 1000 euro te investeren over een periode van 5 maanden. Je eerste aankoop bedrag is op €25.300.

Nu zijn er twee scenario’s:

1: Een maand later staat de prijs op  €27.300 wat een fijn gevoel moet geven omdat je winst hebt over je eerste aankoop.

2: Een maand later staat de prijs op  €23.300 wat een fijn gevoel moet geven omdat je nu goedkoper bij kunt kopen en dus een lagere gemiddelde aankoopprijs hebt voor het totaal.

Zo zal het iedere maand gaan. Een prijsdaling zorgt ervoor dat je een groter deel aan bitcoins kunt bijkopen en een stijging leidt tot meer winst op je initiële investering. Hiermee dam je als het ware het effect van volatiliteit in.

Uiteindelijk zal je gemiddelde aankoopprijs ergens liggen tussen de Bitcoin top (hoogst gemeten prijs) en de Bitcoin bodem (laagst gemeten prijs) over de periode waarin je investeert.

Persoonlijk denk ik dat dit een goede strategie is voor iemand die voor het eerst in Bitcoin wil beleggen.
Het psychologische aspect van enorme prijsschommelingen moet niet onderschat worden.

Er zijn nog een aantal andere factoren die van invloed zijn op welke investeringsmethode geschikt is voor je.

– Persoonsgebonden: Ieder persoon ervaart grote prijsschommelingen op een andere manier. Sommige mensen kunnen onrustig worden of gestrest raken als de prijs flink stijgt of daalt. Bij andere heeft het geen invloed op de gemoedstoestand.

 Risico gebonden: Hiermee bedoel ik het bedrag dat iemand investeert ten opzichte van hoeveel vermogen hij/zij heeft. Hoe meer risico iemand bereid is te nemen, hoe groter het psychologische aspect. Ik ken ook genoeg voorbeelden van mensen die ervoor kiezen om één keer voor een klein bedrag te investeren. Ze kijken er verder niet meer naar om en dit geeft veel rust.

– Overtuigingsniveau: Hoe meer overtuigd je bent van het potentieel van Bitcoin voor de lange termijn, hoe minder relevant de prijs is voor de korte termijn. Het overtuigingsniveau gaat hand in hand met het educatie niveau. Hoe meer tijd je erin stopt om over Bitcoin te leren, hoe meer je het zult gaan begrijpen en hoe meer overtuigd je zult raken.

Uiteindelijk overlappen al deze factoren elkaar. Je persoonlijkheid heeft invloed op je risicobereidheid. Je risicobereidheid hangt samen met je overtuigingsniveau. Je overtuigingsniveau bepaalt dan weer hoe je prijsschommelingen ervaart.

Al deze dingen samen bepalen uiteindelijk welk deel van je vermogen je bereid bent om te investeren in Bitcoin. DCA geeft over het algemeen meer rust.

Emoties

Daarnaast is DCA een gedisciplineerde manier van investeren. Je hebt een duidelijke strategie en laat je niet leiden door emoties. Emoties spelen een grote rol bij investeren en kunnen tot slechte beslissingen leiden.

Onze menselijke psyche werkt op een dusdanige manier dat we FOMO (fear of missing out) krijgen zodra de prijs omhoog gaat. Een prijsstijging leidt tot een optimistisch gevoel en maakt dat je wilt kopen.  Gaat de prijs naar beneden dan voelen we angst.  Zie je de prijs een aantal maanden op een rij flink dalen dan moet je sterk in je schoenen staan om niet op de verkoop knop te drukken.

Een welbekende uitspraak is “Buy when there is blood on the streets”. Dit wil zeggen dat wanneer de prijzen instorten en er wijdverspreide angst en onrust heerst, het een geschikt moment kan zijn om activa te kopen of in de markt te beleggen. Wij mensen zijn echter emotionele wezens en gaan vaak mee in de paniek. Het is niet raar om steeds meer angst te voelen als de prijs verder naar beneden blijft zakken. Er kan een sterk irrationeel gevoel ontstaan om te willen verkopen terwijl het eigenlijk een mooi aankoop moment zou kunnen zijn.

Dit valt allemaal weer samen met het psychologische effect en alle factoren die ik al eerder beschreef. Door van te voren je DCA strategie te bepalen laat je emoties geen invloed hebben op je investeringsbeslissingen.

Timing

Daarnaast hoef je de markt niet te timen. Er zijn altijd wel argumenten te verzinnen waarom je verwacht dat de prijs nog lager kan zakken of vice versa. Niemand heeft echter een glazen bol en kan met 100 procent zekerheid zeggen wat de prijs in de nabije toekomst zal gaan doen.

Met DCA hoef je je niet meer druk te maken over het timen van de markt. Wederom leidt dit tot veel meer rust. Stel je verwacht een prijsdaling op de korte termijn en besluit bij een 5% daling in te stappen. Vervolgens beweegt de prijs de andere kant op.

Nu sta je voor een moeilijke keuze, koop je voor deze hogere prijs of houd je vast aan je eerste gedachte. Wat nu als de prijs nog verder omhoog gaat? Dit zijn allemaal beslissingsmomenten die energie kosten.

Bovendien kan er ieder moment nieuwe informatie de markt in komen die de prijs beïnvloedt. Dus je wilt heel kort op het nieuws zitten als je de markt besluit te timen. Dan komt er ook nog een bepaalde expertise bij kijken om het nieuws goed te interpreteren. Kortom: dit kost meer tijd en energie en kan stressvol zijn.

Bitcoin bestuderen

Als laatste geeft het je de tijd om te leren over Bitcoin. Uiteindelijk is dit het allerbelangrijkste. Je moet er zelf tijd in gaan stoppen om bitcoin te bestuderen. Aangezien het een nogal breed en complex onderwerp is, gaat het veel tijd kosten. Dat is de enige manier om net zo overtuigd te raken als ik. Deze tijd is echter goed besteed omdat het misschien wel de investeringsmogelijkheid van je leven is. Ik zie niet in hoe je tot een andere conclusie kunt komen zodra je de fundamentele waarde van Bitcoin begrijpt.

Door te starten met DCA heb je nu een incentive om over Bitcoin te leren. Uiteindelijk zal je overtuigingsniveau stijgen en zul je grotere periodieke investeringen gaan doen. Als je een tijdshorizon van minimaal 4 jaar aanhoudt dan heeft DCA nog nooit tot verlies geleden.


Wekelijks schrijft Bitcoin-kenner Rick Hutting een weekendcolumn over het onderwerp. Je kunt je daarnaast aanmelden voor zijn gratis nieuwsbrief op substack.

The post Weekendcolumn: Wat zijn de voordelen van Dollar cost averaging in Bitcoin? appeared first on BLOX | Nieuws.