De zomer is er eindelijk. Het zonnetje straalt, de mensen zijn vrolijk. Heerlijk om lekker naar buiten te gaan voor een wandeling. Ik doe dit regelmatig, aan mijn bruine kleur werken en proberen om het 10.000 stappen target te halen, ondertussen luisterend naar een podcast.

Zo ook vorig weekend. Ik zette: TFTC: a Bitcoin Podcast van Marty Bent met als gast Balaji Srinivasan, op. Balaji is de Ex CTO van Coinbase en hij was recent nog in het nieuws. Hij sloot in maart een weddenschap van een miljoen dollar af waarbij hij zei dat Bitcoin binnen 90 dagen op 1 miljoen zou staan.

Begin mei kwam hij op twitter met het volgende statement: Ik heb  $1 miljoen verbrand om mensen ervan bewust te maken dat de Federal Reserve op het punt staat nog eens triljoenen dollars bij te drukken. Hij had de weddenschap op voorhand betaald en zelfs meer gedoneerd dan hij  in eerste instantie had toegezegd.

Maar goed, terug naar de podcast. In het eerste uur kwam naar voren dat heel veel dingen uit de geschiedenis zich herhalen, alleen dan in een andere vorm. Vaak met de tegenovergestelde resultaten. We zien nu bijvoorbeeld dat we van centralisatie richting decentralisatie gaan. 

Het gaf mij een moment van bezinning. Accepteer wat je niet kan veranderen en verander wat je niet kunt accepteren. Dit is in mijn ogen een superkracht als je het kunt toepassen in je leven!

We leven in een super complexe wereld.  Er zijn zoveel dingen gaande en zoveel machten aan het werk dat je nooit alles kunt begrijpen. Er zijn zoveel dingen waar je geen invloed op hebt.

Kortom: Maak je niet te druk om allerlei randzaken en focus op de dingen die je wel kunt veranderen.

Mensen bewust maken van Bitcoin dus.
Maar uiteindelijk is Bitcoin ook maar een idee.
Niet zomaar een idee, maar een buitengewoon goed idee.

Goud kwam door de geschiedenis heen naar voren als de beste vorm van geld.
Het was het moeilijkste om te produceren en dus het moeilijkst om het aanbod te verruimen. Goud was dus schaars.

Goud is echter moeilijk op te splitsen en te vervoeren. Fiat geld loste dit probleem op.
Fiat is makkelijk over te dragen maar dit gaat ten koste van schaarste.

Alle fiat-valuta’s storten uiteindelijk in om dezelfde reden. Geld dat bijgedrukt kan worden, zal worden bijgedrukt. Tot nu toe heeft geen enkele machthebber deze verleiding kunnen weerstaan.

Bitcoin is de oplossing.
Het is ultiem schaars, makkelijk te verdelen en makkelijk over te dragen.
Bitcoin heeft de sterke en zwakke punten van goud en fiat geoptimaliseerd.

Uiteindelijk zal de beste vorm van geld als winnaar komen bovendrijven.

Mark Twain zei ooit: “De geschiedenis herhaalt zich nooit, maar rijmt wel vaak”.
De geschiedenis is dus een goede leermeester voor degene die oplet.

Velen zullen het fiat geldsysteem waarin ze geboren zijn verdedigen. Het is lastig om mensen een andere waarheid te laten inzien.

Voor degene die oplet, er is een vrijheidsrevolutie gaande. Een financiële revolutie.
Het is niet de eerste revolutie uit de geschiedenis van de mensheid en vast ook niet de laatste.


Wekelijks schrijft Bitcoin-kenner Rick Hutting een weekendcolumn over het onderwerp. Je kunt hem daarnaast volgen via zijn gratis nieuwsbrief op substack.

The post Weekendcolumn: Wat kan de geschiedenis ons leren over geld? appeared first on BLOX | Nieuws.