Het verschil tussen de koopkracht van een monetair goed en de ruilwaarde die het zou kunnen opbrengen voor zijn inherente nut kan worden gezien als een ‘monetaire premium‘.

Je zou de koopkracht van een monetair goed kunnen opsplitsen in twee delen:
1) De gebruikswaarde
2) Monetaire premium

De gebruikswaarde is het feitelijke gebruik van dat goed voor een economisch doel (consumptie of productie).

De monetaire premie is een extra waarde die het heeft omdat veel mensen het aanhouden als een vorm van sparen bij gebrek aan iets beters om aan te houden.

Zo zijn er veel industriële toepassingen voor zilver en wordt het niet zoveel gebruikt als waardeopslag. Goud daarentegen wordt meer gebruikt als middel voor waardeopslag ten opzichte van industrieel gebruik.

Waardeopslag

Als geld goed in staat is om zijn waarde in de loop der tijd te behouden, dan is er een stimulans om er rijkdom in te bewaren.

Echter, als geld in een samenleving in waarde blijft dalen, is er een sterke prikkel om andere dingen aan te houden die schaarser zijn. Op deze manier wordt er een monetaire premie toegevoegd bovenop de gebruikswaarde van die dingen.

Een kenmerk dat alle monetaire goederen gemeen hebben, is dat hun koopkracht hoger is dan alleen gerechtvaardigd kan worden door hun gebruikswaarde.

Dus de monetaire premium is de extra waarde die goederen krijgen omdat ze naast hun andere gebruik ook de functies van geld kunnen vervullen. Het gaat dan vooral om de functie van waardeopslag. Wanneer de schaarste-eigenschap van geld wordt geschonden, begint het vermogen om waarde betrouwbaar op te slaan af te brokkelen.

Andere schaarse assets zullen de rol van waardeopslag overnemen. Denk hierbij aan:
• Kunst
• Aandelen
• Goud
• Vastgoed

Dingen die niet gemakkelijk bijgemaakt kunnen worden. Alleen deze dingen zijn in staat om de rol van waardeopslag te vervullen. Immers, als het makkelijk is om het totale aanbod van een asset te vergroten, dan wordt het aanbod verdund en verliest het zijn waarde. 

De bitcoin thesis

Totdat er een nieuwe, superieure vorm van geld ontstaat, die over meer wenselijke monetaire eigenschappen beschikt. Dan zal een deel van al die monetaire premiums als vanzelf hiernaartoe vloeien.

Dat is de bitcoin thesis. Bitcoin is een nieuwe vorm van spaartechnologie die het probleem oplost hoe je je rijkdom kunt opslaan. Het is ontworpen als een ideale vorm van eigendom om op lange termijn aan te houden en je koopkracht na verloop van tijd te verhogen.

Daarbij zijn we letterlijk getuige van hoe bitcoin als een asset monetariseert. Hoe de wereld langzaam bewust wordt van de superieure eigenschappen van bitcoin en hier een waarde aan toekent. Bitcoin bestaat volledig uit een monetaire premium. Het hoeft geen ander nut te hebben buiten de functie om goed geld te zijn.

Superieure eigenschappen

Het aanbod is gelimiteerd en niemand kan hier iets aan veranderen. Dit maakt bitcoin ultiem schaars. Daarnaast kan niemand het confisqueren en kun je met 1 druk op de knop, direct waarde verplaatsen. Verder is het ook nog eens super liquide en extreem deelbaar.

Andere eigenschappen zijn: 
• Het vervalt niet zoals een gebouw
• Het wordt ondersteund door energie
• Je kunt het overal ter wereld mee naartoe nemen
• Je kunt het tientallen jaren houden zonder kosten
• Het is niet gebonden aan het lot van één land of industrie

En het was de best presterende asset in de afgelopen tien jaar+.

Mensen die bitcoin hebben gekozen als hun primaire spaarmiddel hebben in de loop der tijd consistent grote koopkrachtwinsten ervaren. En nu bevindt het zich in de allereerste fase van adoptie door de grootste vermogensbeheerders ter wereld. Dat betekent dat de risk-reward nooit zo goed is geweest.

Omdat Bitcoin de beste spaartechnologie is die de mensheid kent, zal het altijd een geweldige plek zijn om winsten uit hard werken op te slaan.

Conclusie: Bitcoin is een superieure vorm van waardeopslag en het leven wordt steeds goedkoper voor mensen die bitcoin aanhouden.


Wekelijks schrijft Bitcoin deskundige Rick Hutting een weekendcolumn over het onderwerp. Je kunt je aanmelden voor zijn gratis dagelijkse online nieuwsbrief door hier te klikken . Daarnaast kun je hem ook volgen op Linkedin.

The post Weekendcolumn: Wat is een monetaire premium? appeared first on BLOX | Nieuws.