Een tijdje geleden schreef ik over de potentiële gevaren en risico’s van Bitcoin. Nu is het tijd om de vergelijking om te draaien. Het risico vanuit een 180 graden draai te bekijken. Want wat als Bitcoin niet naar 0 gaat?

Dit is een heel interessant gedachte-experiment en het doet me altijd denken aan onderstaande Quote van Satoshi:

Onderwerpen van vandaag:

  • Een binaire vraag.
  • Met welke markt concurreert Bitcoin?

Binaire vraag

Een binaire vraag is een gesloten vraag met slechts twee antwoorden, bijvoorbeeld ‘ja’ of ‘nee’. Gaat Bitcoin slagen? Hier zijn maar twee mogelijkheden, ja of nee.

Bitcoin is een binaire bet. Of het wordt een ongelooflijk succes en hoe langer het bestaat, hoe groter deze kans. Of het gaat naar 0. Er is geen tussenweg.

Het wordt digitaal goud en meer of het gaat naar 0.

• Wat is het risico dat ik gelijk heb?
• Wat is het opwaartse potentieel?
• Naar welke hoogtes kan Bitcoin stijgen?

Om erachter te komen naar welke hoogtes Bitcoin kan stijgen, moeten we eerst vaststellen op welke markt Bitcoin zich begeeft. Er moet ergens kapitaal vandaan komen dat zich naar Bitcoin gaat verplaatsen. Waar gaat deze waarde vandaan komen?

De meeste mensen denken bij Bitcoin aan een valuta. Hoewel dit waar is, zorgt het voor verwarring, want Bitcoin is veel meer dan een valuta.

Met welke markt concurreert Bitcoin?

Eerder werd digitaal goud al genoemd. Het is een middel voor “waardeopslag”, net als goud. In werkelijkheid is Bitcoin “digitaal goud” – ontworpen om de sterke punten van goud te verbeteren en de zwakke punten van goud op te lossen. Dit betekent dat Bitcoin concurreert met goud en andere waardevolle assets – dat is zijn markt: waarde op zichzelf.

Dus Bitcoin concurreert met andere assets waar men waarde in opslaat. Oftewel, de totale markt van alle assets die er zijn. Omdat alle assets gebruikt worden om waarde in op te slaan. De afbeelding hieronder laat zien hoe de totale markt eruit ziet.

*Naar schatting zit er 900 trillion aan totale waarde in alle assets wereldwijd. Dit is in het Nederlands 900 biljoen, 900.000.000.000.000 (een 9 met 14 nullen erachter). Het lastig voor te stellen voor ons brein om hoeveel waarde het hier gaat. 

Bitcoin is op dit moment slechts een klein druppeltje in de totale emmer van waarde van alle assets wereldwijd.

Er is veel welvaart. Het zit allemaal in verschillende soorten assets. Beleggers zijn geïnteresseerd om hun waarde op te slaan in assets die hun welvaart het meest effectief naar de toekomst kunnen vermeerderen.

Dus elke asset die dat beter doet, kan kapitaal aantrekken uit elke andere asset-categorieën. In die zin is de totale aanspreekbare markt van Bitcoin de balans van de wereld. Alle $900 biljoen ervan. Zolang Bitcoin de meest aantrekkelijke eigenschappen heeft als middel voor waarde opslag in het landschap waarin geïnvesteerd kan worden, zal dit zo blijven. 

Alle waarde die is opgeslagen in een bepaalde asset kan in theorie worden toegewezen aan Bitcoin. Het enige wat nodig is, is dat individuen besluiten dat Bitcoin een beter bezit is dan wat ze op dit moment aanhouden.

Op dit moment is de totale allocatie van de wereld aan Bitcoin slechts 0,05%. $0,5T van de $900T. Dat is 1/2000ste van de wereldwijde vermogenswaarde.

Conclusie

Er rest voor nu maar 1 simpele vraag: Wat zijn de eigenschappen van Bitcoin als middel voor waardeopslag?

Vergelijk deze met de bestaande assets van waardeopslag. Is Bitcoin beter?

En zal meer dan 0,05% van het wereldkapitaal uiteindelijk beseffen dat het in zo’n asset wil zitten?


Wekelijks schrijft Bitcoin deskundige Rick Hutting een weekendcolumn over het onderwerp. Je kunt je aanmelden voor zijn gratis dagelijkse online nieuwsbrief door hier te klikken . Daarnaast kun je hem ook volgen op Linkedin.

The post Weekendcolumn: Wat als Bitcoin niet naar 0 gaat? appeared first on BLOX | Nieuws.