Ik zie iets wat voor velen nog niet zichtbaar is. Althans, ik geloof er heilig in. Niet voor niets wordt Bitcoin weleens vergeleken met een religie.

Anderhalf Jaar geleden feliciteerde een vriend mij via de app voor mijn verjaardag. Hij begon met een aantal mooie bewoordingen maar één ervan was bitcoin-provocateur. Hoewel het woord lekker klinkt, heeft het een negatieve ondertoon. Voor de zekerheid zocht ik het woord even op om te kijken of ik het met hem eens was.  

Provocateurtje: iemand die provoceert (anderen tracht te verleiden tot iets). Andere bewoordingen zijn aansticher, onruststoker of uitdager.

Hoewel hij het positief bedoelde kon ik het niet laten om er toch op te reageren. Ik zie mezelf liever als een Bitcoin preacher. Iemand die regelmatig in allerlei verschillende settings het B woord ter sprake brengt en erover begint te orakelen.

Ik denk overigens dat Bitcoin teacher een betere omschrijving is voor wat ik probeer te doen.

Het verschil tussen prediken en onderwijzen is dat prediken vooral gericht is op levensverandering, terwijl onderwijzen vooral gericht is op het overdragen van kennis. Aldus google.

Teacher, preacher of provocateur, misschien zit er in alle woorden wel een kern van waarheid.

Door het overdragen van kennis over Bitcoin mensen trachten te verleiden om levensveranderende beslissingen te maken (investeren in Bitcoin). 

Zowel bij bitcoin en religie gaat het om een geloofssysteem.

De ideologie van Bitcoin draait om decentralisatie, financiële vrijheid en het scheiden van geld en de staat. Deze idealen kunnen sterke emoties en gepassioneerde voorstanders oproepen. Vergelijkbaar met hoe religieuze overtuigingen en principes mensen kunnen inspireren en motiveren

We zijn allemaal bekend met religieuze individuen die anderen willen bekeren tot hun geloof.
Bitcoin-voorstanders proberen bewustzijn te verspreiden en anderen te onderwijzen over de voordelen. Ze organiseren conferenties, schrijven artikelen of nemen deel aan online discussies om mensen te overtuigen. Bitcoin-enthousiastelingen staan nog net niet aan je deur als Jehova getuigen.  

Dan is er natuurlijk de mythe over conceptie. Bitcoin is op een unieke, perfecte en eerlijke manier gecreëerd, niets anders kan daarbij in de buurt komen en zoiets kan nooit meer bestaan. Er zijn geen coins van tevoren uitgegeven (premine) en alleen Satoshi’s goddelijke Proof of work kan leiden tot een wereldwijd gedecentraliseerd goederengeld.

Verder zijn er natuurlijk de heilige teksten en autoriteitsfiguren.
De Bitcoin whitepaper van Satoshi Nakamoto, waarin hij de principes en technische details beschrijft. Het boek de Bitcoin standaard en daarnaast nog vele andere boeken. In religieuze tradities spelen heilige teksten natuurlijk een centrale rol als leidraad voor het geloof en het uitoefenen ervan door volgelingen.

En als laatste het geloof in de toekomst. Bitcoin-enthousiastelingen geloven vaak in de transformerende kracht van de technologie en de mogelijkheid om de wereld te veranderen. Deze optimistische kijk lijkt op religieus geloof in een betere toekomst of de vervulling van goddelijke profetieën.

Bitcoin heeft hierdoor een sterk gemeenschapsgevoel, voortkomend uit het gezamenlijke geloofssysteem.

Uiteraard zijn deze vergelijkingen vaak metaforisch en moeten ze niet letterlijk genomen worden. Hoewel er overeenkomsten zijn tussen Bitcoin en religie in termen van gemeenschap, ideologie en geloof, is Bitcoin zelf een technologische innovatie en geen spiritueel of religieus systeem.  

De vergelijkingen helpen de passie en toewijding van Bitcoin-aanhangers te illustreren waarbij sommige een stukje verder gaan dan andere. 


Wekelijks schrijft Bitcoin-kenner Rick Hutting een weekendcolumn over het onderwerp. Je kunt hem daarnaast volgen via zijn gratis nieuwsbrief op substack.

The post Weekendcolumn: Waarom wordt Bitcoin weleens vergeleken met een religie? appeared first on BLOX | Nieuws.