Mensen vragen me weleens waarom ik zo overtuigd ben van Bitcoin en waarom het zal gaan slagen. Hoewel er geen eenduidig antwoord is, doet me dit altijd denken aan de woorden van Alex Gladstein: “Bitcoin is als een Trojaans paard”.

De meeste van ons hebben vast wel eens gehoord van het paard van Troje. Het is één van de bekendste verhalen uit de Griekse mythologie. De Grieken belegerden de stad Troje decennia lang maar slaagden er niet in de stadsmuren binnen te dringen. Uiteindelijk bedacht Minerva, de Griekse godin van onder andere strategie en tactiek, een list. Het idee was om een enorm houten paard te bouwen en dit aan de Trojanen te geven als teken van vrede. In het paard zaten Griekse soldaten verstopt. De Trojaanse verdedigers waren blij met het geschenk. Ze besloten het paard binnen de stadsmuren te plaatsen, ondanks waarschuwingen van onder andere de profeet Cassandra. De Griekse soldaten kwamen ‘s nachts uit het paard en openden de stadsdeuren voor de rest van het leger dat zich ergens verderop achter een eiland had verscholen. Zo werden de Trojanen verrast en uiteindelijk werd Troje veroverd door de Grieken.

Hoe gaat deze vergelijking met Bitcoin dan op?

 Bitcoin is een Trojaans paard voor vrijheid verkleedt als een ‘word snel rijk’ plan. Alex Gladstein verwoordde het in 2021 als volgt in een podcast met Lex Fridman:

“ Dus het idee dat iets zo aantrekkelijk is, dat je geen nee kunt zeggen, zelfs als je weet wat erin zit. ‘Number go up’ technologie is het paard van Troje en in het paard zit ‘Freedom go up’ technologie → dus dictators en regeringen zullen dit ding uiteindelijk gaan kopen omdat het de best presterende financiële asset ter wereld is”

Bitcoin is een zogeheten, number go up technologie, wat heel kort gezegd op het volgende neerkomt. Omdat er uiteindelijk maar 21 miljoen bitcoins in omloop worden gebracht is dit het meest schaarse bezit op onze planeet. Er zullen nooit meer bitcoins bijkomen. Steeds meer mensen worden zich hiervan bewust, wat tot een toenemende vraag zal leiden. Bij een toenemende vraag zal de waarde omhoog gaan. Dit creëert een positieve feedback loop. De waarde van Bitcoin stijgt en daardoor stijgt de interesse en vraag naar Bitcoin wat weer een stijgende prijs tot gevolg heeft. Schaarste is niet de enige reden waarom men waarde toekent aan Bitcoin. Het is echter wel een hele belangrijke eigenschap.

Door de geschiedenis heen hebben we verschillende goederen als geld gebruikt. Dingen zoals Kralen, schelpen, stenen, veren, zout, bont, vee en industriële metalen. Uiteindelijk moet goed functionerend geld aan bepaalde voorwaarden voldoen waarvan schaarste de belangrijkste is. Als het heel makkelijk is om meer geld bij te maken, dan zal een rationele marktdeelnemer meer geld voor zichzelf gaan creëren, waardoor de hele voorraad verwatert (in waarde afneemt). Dit is wat Bitcoin zo speciaal maakt, het is absolute verifieerbare digitale schaarste! Daarnaast heeft Bitcoin nog een aantal andere eigenschappen waardoor het in potentie het beste geld is dat we ooit hebben gezien op de wereld. Het is een superieure vorm van geld op een superieur betaalsysteem. De combinatie van absolute schaarste en dat het censuur bestendig is, zal voor velen een stimulans zijn om bitcoins aan te schaffen.

Het ‘freedom go up’ technologie deel van Bitcoin geeft het individu de mogelijkheid om soeverein (onafhankelijk) te zijn. In de vorige columns benadrukte ik al wat dit betekent en waarom dit zo belangrijk is. Dit ideologische, vrijheid voor het individu, beeld is echter niet waarom mensen in eerste instantie Bitcoin kopen.

Mensen handelen uit eigen belang. De meeste van ons worden gedreven door hebzucht in de vorm van winst. Bij Bitcoin zijn eigenbelang en vrijheid op elkaar afgestemd. Dus naast individuen zullen ook regeringen uit eigenbelang handelen. Ze zullen de prijs op termijn zien stijgen en uiteindelijk zelf bitcoins kopen, niet wetend wat ze binnen halen. Waarbij de Number go up technologie zorgt voor een positieve feedback loop en de adoptiegraad alsmaar toeneemt zal dit uiteindelijk leiden tot meer vrijheid voor het individu.  


Wekelijks schrijft Bitcoin-kenner Rick Hutting een weekendcolumn over het onderwerp. Je kunt hem daarnaast volgen via zijn gratis nieuwsbrief op substack.

The post Weekendcolumn: waarom Bitcoin als een Trojaans paard is appeared first on BLOX | Nieuws.