Vandaag wil ik graag onderstaande grafiek met je delen. Misschien is dit wel de belangrijkste grafiek van onze generatie.

De blauwe lijn geeft de staatsschuld van Amerika weer en de zwarte lijn is de Bitcoin prijs. @positivecrypto zette er op twitter de volgende tekst bij:

De grafiek van onze generatie

• Staatsschuld VS = uitsluitend omhoog

• Bitcoin prijs = uitsluitend omhoog.

Staatsschuld VS

Ik las vorige week dat de staatschuld van de VS de afgelopen 15 weken met $ 1 biljoen (1000 miljard) is toegenomen en in de afgelopen 5 jaar met 12 biljoen. Daarbij overschrijdt de staatsschuld sinds kort de $34 Biljoen. Het hoogste niveau ooit in de geschiedenis.

Een overheid heeft net als een bedrijf of een persoon te maken met inkomsten en uitgaven. Daarbij is er een budget waarbij het belangrijk is dat er genoeg inkomsten zijn om de uitgaven te dekken. De inkomsten komen voor het grootste deel uit belastingen. 

De uitgaven bestaan onder andere uit:

  • Infrastructuur
  • Defensie
  • Uitkeringen
  • Rentebetalingen op de schuld.

Als een overheid een tekort heeft, kan ze ofwel bezuinigen of de belastingen verhogen.

Het probleem met bezuinigen is dat het stemmen kost. Het probleem bij hogere belastingen is dat deze het groeivermogen van bedrijven kunnen beïnvloeden. Dit kan dan weer het bruto binnenlands product van het land schaden, wat op termijn juist leidt tot lagere belastinginkomsten.

Echter, er is nog een manier om een tekort te bekostigen. Namelijk meer schuld uitgeven om het budget te dekken. Maar is het probleem hiermee opgelost? Want er moet namelijk rente betaald worden over de schuld. En we weten wat er gebeurt met een bedrijf dat te veel schulden uitgeeft en uiteindelijk de rente niet meer kan betalen.

Dus stel je een creditcard voor waarop je rood staat en je niet meer bij kunt lenen. Je zit echter nog steeds met je maandelijkse kosten opgescheept (hypotheek, boodschappen, autolening) en je schaft een nieuwe creditcard aan om deze te betalen. Echter, je kredietscore gaat naar beneden en de rente op je nieuwe kaart is nog hoger. Hierdoor zijn de maandelijkse kosten gestegen en heb je ondertussen nog meer schulden gemaakt. Twee maanden later sta je ook op deze kaart max rood en schaf je weer een nieuwe creditcard aan. Het probleem is al snel duidelijk.

Dit is de positie waarin de VS zich bevindt. Er is echter een verschil tussen personen of bedrijven en landen. Want landen krijgen veel meer speelruimte in de hoeveelheid schuld die ze kunnen uitgeven voordat investeerders hun wenkbrauwen optrekken. Maar het houdt een keer op. Opvallend is dat de VS aanzienlijk meer geld uitgeeft aan de betaling van de nationale rente in vergelijking met het defensiebudget.

CBO

CBO staat voor Congressional Budget Office, het federale bureau dat het Congres regelmatig voorziet van budgettaire informatie en economische voorspellingen. Het is vergelijkbaar met het centraal plan bureau (CPB) in Nederland. Het CBO publiceerde in 2021 onderstaande grafiek met de federale begrotingsvoorspellingen voor de komende 10 jaar.

Oftewel: Een overheidsorgaan dat zelf voorspelt dat de schuld ten opzichte van het bruto binnenlands product alleen maar zal TOENEMEN!Een onhoudbare situatie als je het mij vraagt.

De VS heeft twee keuzes:

  1. Nieuw geld creëren om de eigen schuld te kunnen betalen (denk aan het credit card voorbeeld)
  2. In gebreke blijven (default)

Niet echt een keuze dus. Ze zullen het systeem zo lang mogelijk in stand proberen te houden.

Wat betekent dit?
Er wordt steeds meer geld gecreëerd → schulden nemen toe → geld wordt minder waard.

Wat is de oplossing?
Bezit hebben over harde assets. Dingen die niet gemakkelijk bijgemaakt kunnen worden.

Benieuwd hoe de grafiek van onze generatie er over 10 jaar uitziet. 

Staatsschuld VS = uitsluitend omhoog

Bitcoin prijs = ?


Wekelijks schrijft Bitcoin deskundige Rick Hutting een weekendcolumn over het onderwerp. Je kunt je aanmelden voor zijn gratis dagelijkse online nieuwsbrief door hier te klikken . Daarnaast kun je hem ook volgen op Linkedin.

The post Weekendcolumn: Is dit de belangrijkste grafiek van onze generatie? appeared first on BLOX | Nieuws.