Fran Finney, de weduwe van de legendarische Hal Finney, organiseert via Twitter een benefietmarathon voor haar overleden man. Het evenement zal plaatsvinden onder de naam ‘Running Bitcoin’ en het doel is om geld op te halen voor onderzoek naar ALS. Dat is de ziekte die Hal Finney in 2009 kreeg en waar hij in 2014 aan overleed.

Hal Finney en Bitcoin

Als je al wat langer meeloopt binnen de industrie, dan weet je waarschijnlijk wel dat Finney een legende is binnen de Bitcoin-wereld. Op 11 januari 2009 was Finney bijvoorbeeld de eerste die een tweet over Bitcoin plaatste. Het gaat om het onderstaande bericht, dat eens in de zoveel tijd nog altijd wordt herdacht door een grote groep Bitcoiners. 

Naast de eerste tweet over Bitcoin, was Finney ook de eerste ontvanger van een transactie. Satoshi Nakamoto stuurde Finney op 12 januari 2009 als test 10 Bitcoin. Op de onderstaande afbeelding kun je wat meer details over de transactie vinden.

“Op het moment dat Satoshi de eerste versie van de software lanceerde, ging ik er meteen mee aan de slag”, zo sprak Finney in een post op bitcointalk in 2013. “Ik denk dat ik na Satoshi de eerste persoon was die Bitcoin draaide. […] Ik onderhield de dagen daarna een e-mail gesprek met Satoshi, waarbij ik vooral bugs doorstuurde en ze oploste”, aldus Finney.

Is Hal Finney Satoshi Nakamoto?

Er zijn ook mensen die denken dat Hal Finney de man is achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Voordat Bitcoin werd ontdekt door Nakamoto, was Finney namelijk al jaren bezig met digitaal geld. Zo ontwierp hij onder andere Reusable Proof-of-Work (RPOW), een andere digitale valuta die op een gecentraliseerde server draaide. RPOW was niet perfect,  maar in zekere zin een voorloper op Bitcoin.

Zelfs als we tot de conclusie zouden komen dat Hal Finney niet Satoshi Nakamoto is, dan nog is zijn bijdrage aan Bitcoin onmiskenbaar geweest. Samen met onder andere Nick Szabo en Adam Back was hij één van de grote namen binnen deze wereld voordat in januari 2009 Bitcoin opdook.

“Als je me niet gelooft of het niet begrijpt, heb ik niet de tijd om je te overtuigen, sorry”, zo schreef Satoshi Nakamoto in juli 2010. Dit bericht is van enkele maanden nadat Finney in augustus 2009 te horen had gekregen dat hij de spierziekte ALS had. Dat soort berichten maken dat mensen geloven dat er in ieder geval een kans is dat Finney achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto zat.

‘Running Bitcoin’

Voordat Finney de diagnose ALS kreeg, was hij ook een fervent hardloper. De onderstaande foto komt vaak voorbij binnen de Bitcoin-gemeenschap op Twitter. Het zal geen toeval geweest zijn dat Hal Finney als hardloper voor de woorden “Running Bitcoin” koos op 11 januari 2009. Nu organiseert zijn vrouw dus een hardloopwedstrijd om geld op te halen voor het onderzoek naar deze vreselijke ziekte.

Het evenement vindt plaats van 1 januari tot 10 januari 2023. Iedereen die 100 dollar of 700.000 satoshi doneert, ontvangt het officiële 2023 Running Bitcoin Challenge shirt. Inmiddels is er al 9.914,07 dollar opgehaald van het doel van 50.000 dollar. Fran Finney, de vrouw van Hal, doneerde persoonlijk al 4.023 dollar aan het evenement.

The post Weduwe van Bitcoin legende organiseert ‘Bitcoin marathon’ appeared first on BLOX | Nieuws.