Tijd om te kiezen. Aan het einde van de week weten we of de Amerikaanse overheid genoeg vertrouwen in Bitcoin heeft, om grote investeerders en fondsen hierin te mogen laten investeren. Wordt deze week een Bitcoin ETF goedgekeurd?

Perfect storm voor Bitcoin

Terwijl we allemaal reikhalzend uitkijken naar wat er aan de andere kant van de oceaan gebeurt, is de Bitcoin ETF niet het enige belangrijke in de eerste paar maanden van het nieuwe jaar. Er kan ook een heuse supply shock komen door de halving in april dit jaar. Koppel deze twee evenementen aan een dalende rente, en een perfect storm begint zich aan te dienen.

Rustig maar, we bombarderen dit nieuwskanaal pas over een paar maanden met artikelen over de halving. Eerst is de spot Bitcoin ETF aan de beurt.

Belang van Bitcoin ETF in VS

Dit financiële product volgt de werkelijke prijs van Bitcoin volgt in plaats van zijn derivaten zoals Bitcoin-futures. Hoewel dergelijke ETF’s al goedgekeurd zijn in Nederland, andere delen van Europa, Canada en Brazilië, heeft de Amerikaanse financieel waakhond SEC alle voorgaande aanvragen afgewezen vanwege zorgen over mogelijke marktmanipulatie.

In de VS kunnen deze ETF’s, bekend om hun efficiëntie en populariteit, een markt van 50 biljoen dollar toegang geven tot Bitcoin. Denk aan financiële adviseurs, particuliere beleggers en particuliere banken, waardoor de marktvolwassenheid en het vertrouwen van institutionele beleggers alleen maar beter wordt.

Hoe zal de markt reageren?

De vraag is: hoe zal de markt hierop reageren? Omdat Bitcoin sinds begin oktober al een stijging van 61% heeft meegemaakt, grotendeels gedreven door hogere verwachtingen van goedkeuring voor spot Bitcoin ETF’s, is niet iedereen even positief. Sommige analisten zien een ‘sell-the-news’ scenario waarbij de koers vlak na goedkeuring van de SEC, even hard daalt.

Er worden vergelijkingen gemaakt met marktgebeurtenissen uit het verleden, zoals het debuut van CME Bitcoin-futures in december 2017, de Nasdaq-notering van Coinbase medio april 2021 en de introductie van verschillende futures-ETF’s, waaronder BITO. Wat we kunnen leren van het verleden is dat de hype richting deze gebeurtenissen zorgen voor een koersstijging, maar vlak daarna volgt een crash.

Vooralsnog kunnen we alleen maar gokken en spieken naar eerdere gebeurtenissen. De geschiedenis zal zich nooit 100% herhalen, dus eigenlijk is het ook kijken in een glazen bol.

Wat je wel kan verwachten als de ETF’s worden goedgekeurd, is een heuse marketingoorlog. Elk fonds wil natuurlijk zoveel mogelijk geld naar zich toetrekken.

The post Wat kan je deze week verwachten van Bitcoin? appeared first on BLOX | Nieuws.