De afgelopen weken is er veel enthousiasme over de potentiële komst van een Spot Bitcoin ETF in de Verenigde Staten. Alle koersexplosies die Bitcoin de laatste tijd doormaakte lijken het gevolg van dit enthousiasme. We moeten ons echter niet rijk rekenen voordat de spreekwoordelijke buit geschoten is, er bestaat nog altijd een kans dat de financiële waakhond van Amerika de aanvragen voor een Spot ETF naar de prullenbak verwijst.

Wat kunnen we verwachten als de Spot Bitcoin ETF niet op de markt komt?

Koersdalingen op komst?

Als we opnieuw een afwijzing krijgen van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), is dat volgens Laurent Kssis niet meteen reden om in paniek te raken. “We kunnen dan een neerwaartse koersbeweging zien met een target tot onder de 30.000 dollar”, aldus Laurent Kssis, een crypto-handelsadviseur bij CEC Capital.

Maar alle dalingen die komen als gevolg van eventuele afwijzingen van Spot ETFs lijken vervolgens weer uitgebalanceerd te worden door de naderende halving. Om die reden zullen we volgens Kssis niet al te ver dalen als we daadwerkelijk een afwijzing krijgen.

“Een cluster rond de Bitcoin koers van 25.000 dollar is hoogst onwaarschijnlijk, behalve als de SEC echt op haar strepen staat en de Spot ETF er niet komt; maar ik heb het gevoel dat we hoe dan ook terug naar de tekentafel gaan en dat het alsnog een kwestie van tijd blijft”, aldus Kssis.

Martin Leinweber is wat minder optimistisch. “Als de ETF niet wordt goedgekeurd, dan zou dat een enorme aderlating zijn voor de markt. De Spot Bitcoin ETF wordt veelal gezien als het toonbeeld van institutionele acceptatie en de integratie van Bitcoin in het traditionele financiële systeem”, aldus Leinweber.

Nieuwe rechtszaken voor de SEC

Als de SEC ervoor kiest om de Spot Bitcoin ETF wederom af te wijzen, dan zal dat de toezichthouder volgens Leinweber een nieuwe reeks aan rechtszaken opleveren. In juni moest de toezichthouder al een verlies incasseren in de rechtszaak tegen Grayscale, waarin de rechter bepaalde dat de argumenten van de SEC, om de omtovering van de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) in een Spot Bitcoin ETF, niet passend waren voor de huidige situatie.

Hoewel Bitcoin als een decentrale asset in principe geen Spot Bitcoin ETF nodig heeft om te blijven leven, zou een afwijzing op de korte termijn een “bearish schaduw” over de markt werpen volgens Leinweber.

“Ik geloof dat de afwezigheid van een ETF een substantieel blok aan het been van de cryptomarkt zal vormen. Er is dan een periode van bijstellen en hervinding nodig voor de markt, zodat een nieuw narratief gevonden kan worden voor nieuwe stijgingen”, zo gaat hij verder.

Dat narratief kan bijvoorbeeld gevonden worden in de halving, die voor april 2024 op de planning staat. Ook de eerste renteverlagingen van centrale banken lijken momenteel in rap tempo te naderen.


The post Wat gebeurt er met de Bitcoin koers als er géén Spot ETF komt? appeared first on Bitcoinmagazine.nl.