Het jaar 2022 is er eentje om snel te vergeten voor de crypto-industrie. Na de implosie van Terra, verschillende crypto-hedgefondsen en het omvallen van FTX, is de muziek nu ook gestopt bij BlockFi. Wat betekent het faillissement van BlockFi voor Bitcoin en de rest van de industrie?

Honderdduizend crediteuren

De eerste informatie over het faillissement kunnen we uit de officiële papieren halen. Hierin is terug te vinden dat BlockFi meer dan 100.000 crediteuren heeft. Dit betekent dat het geld schuldig is aan ruim 100.000 individuen en bedrijven. Opvallend is dat ook de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) nog geld krijgt van BlockFi.

De machtige financiële toezichthouder uit de Verenigde Staten krijgt nog 30 miljoen dollar van BlockFi als gevolg van een overeenkomst. Die boete kreeg het crypto-leenplatform omdat het volgens de SEC op illegale wijze opereerde in de Verenigde Staten.

BlockFi zelf geeft aan momenteel 256,9 miljoen dollar aan cash te bezitten. Het bedrijf verwacht dat dit voldoende is om een deel van het bedrijf draaiende te houden tijdens het herstructureringsproces. Dat proces moet uiteindelijk tot een doorstart van BlockFi leiden.

Weinig besmettingsgevaar

Uit de lijst met crediteuren kunnen we opmaken dat er weinig tot geen grote partijen zijn met een significante blootstelling aan BlockFi. De grootste schuldeisers zijn de Ankura Trust Company (729 miljoen dollar) en West Realm Shires (275 miljoen dollar). West Realm Shires is de officiële bedrijfsnaam van de Amerikaanse tak van FTX.

Onder de investeerders van BlockFi bevinden zich onder andere Coinbase Ventures, de investeringstak van Coinbase en het POMP Investements van Anthony Pompliano. Laatstgenoemde is een beroemde podcaster uit de crypto-wereld.

Pompliano kondigde niet lang geleden aan dat BlockFi zijn grootste investering ooit was. Er zijn dus enkele partijen uit de crypto-industrie die schade ondervinden van het omvallen van BlockFi, maar in totaal haalde het op deze manier ‘slechts’ 1,4 miljard dollar aan kapitaal op. Dat lijkt niet voldoende om andere grote jongens uit de crypto-wereld in de problemen te brengen.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

Voor Bitcoin betekent het omvallen van BlockFi in eerste instantie niet zoveel. Het Bitcoin protocol staat immers volledig los van het traditionele financiële systeem. De technologie is door Satoshi Nakamoto gebouwd om voor altijd door te gaan. Bitcoin produceert nog gewoon iedere 10 minuten een blok en trekt zich niets aan van de problemen die zich in de buitenwereld afspelen.

Het omvallen van grote partijen als FTX en BlockFi kan de Bitcoin koers wel raken. Veel mensen die de technologie niet goed begrijpen zijn niet in staat het onderscheid te maken tussen Bitcoin en deze gecentraliseerde partijen.

Wat dat betreft kan het omvallen van BlockFi voor een vertrouwensdeuk zorgen. Crypto staat in de traditionele financiële wereld bekend als het Digitale Wilde Westen en dit soort gebeurtenissen helpen niet om die reputatie te verbeteren. Wat dat betreft is het te hopen dat het bij FTX en BlockFi blijft en dat Genesis erin slaagt om overeind te blijven. Genesis is de volgende grote partij die in de problemen lijkt te raken als gevolg van de implosie van FTX.

The post Wat betekent het omvallen van BlockFi voor Bitcoin en de rest van de industrie? appeared first on BLOX | Nieuws.