Het beursgenoteerde Coinbase ligt momenteel zwaar onder vuur in de Verenigde Staten. In maart kreeg het handelsplatform van CEO Brian Armstrong al een zogenaamde Wells Notice van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), wat wijst richting een rechtszaak. Maar nu worden enkele bestuurders van Coinbase ook nog eens aangeklaagd voor handel met voorkennis.

Handel met voorkennis?

Adam Grabski, een investeerder die vanaf april 2021 aandelen van Coinbase bezit, klaagt Brian Armstrong en enkele andere bestuurders van het handelsplatform aan. Volgens Grabski begon de waarde van de aandelen te dalen in de vijf weken nadat zij besloten om hun aandelen te verkopen.

Door de beslissing om exact op het juiste moment te verkopen konden de bestuurders van Coinbase collectief een verlies van 1 miljard dollar voorkomen. Grabski claimt nu dat de aangeklaagden hun aandelen verkochten voordat slecht nieuws ervoor zorgde dat de aandelenkoers aan een crash begon.

Dit zou de totale market cap van het bedrijf met 37 miljard dollar hebben doen dalen. CEO Brian Armstrong zou voor 291,8 miljoen dollar aan aandelen verkocht hebben. Andreessen Horowitz dumpte volgens het verhaal voor het bedrag van 118,6 miljoen dollar aandelen van Coinbase.

“Als de meest populaire en de enige publiek verhandelbare crypto exchange in de Verenigde Staten zijn wij vaker het doelwit van frivole rechtszaken. Dit is een voorbeeld van een ongegronde claim”, aldus Coinbase in een email aan Bloomberg.

De achtbaan die Coinbase heet

Het begon allemaal zo fantastisch voor Coinbase op de beurs. Vrijwel meteen na zijn debuut op de beurs schoot de waarde van het bedrijf over de magische grens van 100 miljard dollar heen. De aandelenkoers bereikte uiteindelijk zelfs een top van 429 dollar.

Op het moment van schrijven staat het er allemaal een stukje minder florisant voor. Momenteel tikt het aandeel van Coinbase binnen op een koers van 50,14 dollar. Dat heeft uiteraard alles te maken met de markt, die zich met name in 2022 niet ontwikkelde zoals investeerders hoopten.

Dit jaar gaat het alweer een stuk beter met Coinbase. Vanaf het begin van 2023 gemeten staat het beursplatform van CEO Brian Armstrong op een plus van ongeveer 50 procent. Het enige probleem is dus de druk van alle rechtszaken die de beurs en zijn bestuurders boven het hoofd hangen.

The post Was er sprake van insider trading bij Coinbase? appeared first on BLOX | Nieuws.