Amsterdam is voor heel eventjes de Bitcoin hoofdstad van de wereld. Bitcoiners vanuit de hele wereld komen 12 en 13 oktober naar Nederland om hier te spreken over de meest bekende cryptocurrency ter wereld. 

In deze presentatie gaan we luisteren naar Jonathan Bier van Farside Investors. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in wereldwijde aandelen en cryptocurrency, en praatte zojuist over de flashcrash die 12 jaar geleden plaatsvond.

Wat gebeurde er tijdens deze crash?

Op 19 juni 2011 zorgde een een hack op de bitcoinbeurs Mt. Gox ervoor dat de prijs van een Bitcoin daalde tot één cent op de beurs. De hacker gebruikte een computer van een Mt. Gox-accountant om een groot aantal BTC naar zichzelf over te boeken. Hieronder zien we de Bitcoin koers van mei 2011 tot juni 2011.

In een paar dagen tijd kelderde de waarde van de munt van 32 naar slechts 0,01 dollar op de MtGox exchange. Dit was na een grote stijging, zoals te zien in de afbeelding hierboven. Bitcoin werd een paar maanden eerder nog voor 2 dollar verhandeld. Deze crash is nu een beroemd onderdeel van de Bitcoin-geschiedenis. Het is dan ook geen verrassing dat hier vandaag weer over gesproken wordt.

Ook aanval in 2014

Na deze crash werd de markt ook nog in 2014 getroffen door een aanval waarbij hackers toegang kregen tot de wallets van gebruikers. Deze keer konden hackers maar liefst 850.000 bitcoins stelen. Dit was ongeveer 75% van alle bitcoins die op Mt. Gox waren opgeslagen.

Dit was, net als het geval in 2011, een gigantische klap in het gezicht van de cryptoindustrie. Hierdoor stonden de betrouwbaarheid, veiligheid en de privacy weer op het spel. Mt. Gox diende aan het eind van februari 2014 zijn faillissement in.

Vandaag ook nog belangrijk

Zelfs tot op de dag van vandaag is de invloed van deze crashes merkbaar. Er zijn namelijk nog genoeg schuldeisers die gerechtigheid willen van de chaos die zich in die jaren heeft afgespeeld.

Mt. Gox heeft de deadline voor terugbetalingen van de schuldeisers onlangs verplaatst van 31 oktober 2023 naar 31 oktober 2024. Dit nieuws is daarom nog steeds erg actueel.

Sommige terugbetalingen zullen al plaatsvinden aan het eind van dit jaar. Dit zal alleen gelden voor schuldeisers die al een aanvraag hebben ingediend.

Stem jij BLOX naar de top? Laat je horen en maak kans op een prijs!

Geniet jij dagelijks van BLOX? Laat dan van je horen! BLOX is namelijk maar liefst twee keer genomineerd voor Website van het jaar in de categorieën ‘Financieel’ en ‘Financiële apps’! En om deze prijzen daadwerkelijk in de wacht te slepen, hebben wij jouw stem dubbel nodig. Stem dus snel op zowel de site als op onze app en maak ook nog eens kans op toffe prijzen! Stemmen kan tot en met 20 oktober. Kunnen we rekenen op jouw support?

The post Waarom wordt er nog steeds gepraat over de flashcrash uit 2011? appeared first on BLOX | Nieuws.