Toeristen die van Hong Kong naar China afreizen, moeten niets weten van de CBDC van China. Het doel is om 50.000 wallets uit te delen tot eind maart, maar tot nog toe hebben maar 625 Hongkongers deze geaccepteerd.

Alleen voor bezoekers uit Hong Kong

De Chinese overheid heeft op de grens tussen het vaste land van China en Hong Kong machines neergezet. Deze zijn speciaal bedoeld voor inwoners van Hong Kong die een bezoekje willen brengen aan andere delen van China. Als je niet uit Hong Kong komt dan kan je ook geen hardware wallet uit deze machines halen.

Deze hardware wallets zijn niet voor crypto, maar voor de Chinese CBDC. Dit is een digitale valuta gebaseerd op de yuan, en uitgebracht en beheerd door de Chinese centrale bank.

Maar 625 van 50.000 behaald

Op 18 februari heeft de lokale gemeente van Luohu uitgiftepunten voor deze wallets geïnstalleerd. Luohu is een district van Shenzhen op de kruising tussen Hong Kong en het vasteland.

Luohu lanceerde het project in samenwerking met de Chinese centrale bank en Octopus Cards, een smartcard voor betalingen in Hong Kong. Het doel was om van 22 februari tot 31 maart 50.000 digitale yuan hardware wallets uit te geven, maar tot vandaag hebben slechts 625 bezoekers gebruik gemaakt van het aanbod, meldden lokale media.

De propagandamachine moet harder werken, want tot nog toe is pas 1,25% van de doelstelling behaald.

Veel stappen om digitale yuan te gebruiken

Het is ook best een omslachtig proces en programmeurs hadden wat meer tijd kunnen steken in de gebruikservaring en het versimpelen. Bezoekers uit Hong Kong kunnen namelijk digitale yuan wallets van de machines krijgen door registratie op echte naam.

Vervolgens moeten ze deze wallets opwaarderen met Octopus-kaarten. Maar die moet je dan meenemen uit Hong Kong of online aanschaffen.

De wallets kunnen vervolgens worden gebruikt om te winkelen bij meer dan 1.400 handelaren in Luohu. Gebruikers worden verleid met flinke subsidies, ze krijgen 20% korting op consumptie, en dat wordt bekostigd door de overheid.

In 26 gebieden getest met digitale yuan

Dit is niet de enige test van de digitale yuan, voor zo ver wij weten zijn er 26 provincies en steden in het hele land waar proeven worden gedaan.

Ondanks de inspanningen van China om zijn CBDC te promoten, stuit het project op lage adoptie, er zijn namelijk maar een beperkt aantal use-cases. Daarnaast is er concurrentie uit de commerciële hoek, de bevolking gebruikt gevestigde betalingsdiensten Alipay en WeChat al jaren.

Rode enveloppen en tolwegen

Om het tij te keren gooit de Chinese centrale bank het over een andere boeg. Zo spelen ze in op de traditie van rode enveloppen.

De e-CNY-app, sinds een jaar te downloaden in de testgebieden, heeft eind december een zogenaamde rode envelopfunctie uitgerold waarmee gebruikers hun vrienden geld kunnen sturen. Dit is de digitale vvariant van de rode enveloppen die worden uitgedeeld bij speciale gelegenheden of festivals.

Daarnaast accepteren sommige van de drukste tolwegen in China nu de digitale yuan.

Chauffeurs kunnen langs hokjes rijden en hun mobiele telefoons tegen een kaartlezer houden, waarna de kosten in realtime worden afgetrokken van hun digitale yuan-wallet. Tolhuisjes op snelwegroutes van en naar de stad Nanjing zijn allemaal bijgewerkt. Nanjing is sinds maart vorig jaar een van die 26 gebieden waar getest wordt.

Contentspecialist gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

The post Waarom wil 99% van bezoekers uit Hong Kong geen Chinese crypto? appeared first on BLOX | Nieuws.