Het Amerikaanse Grayscale vecht vandaag bij de rechtbank een beslissing van financiële waakhond SEC aan. De SEC heeft vorig jaar het verzoek van Grayscale om hun fonds om te zetten in een ETF afgewezen. Grayscale hoopt deze beslissing om te kunnen draaien.

Waarom wil Grayscale een ETF?

Grayscale heeft een Bitcoin fonds waarvan investeerders aandelen kunnen kopen. Echter kan Grayscale een veel groter publiek bereiken als dit fonds wordt omgezet in een ETF, een zogenaamde exchange traded fund.

Dit zijn beleggingsproducten die het eenvoudig maken voor beleggers om in bepaalde assets of mandjes van assets te investeren. Je kunt bijvoorbeeld ook een ETF kopen waar alle bedrijven van de Amerikaanse Nasdaq 100 of S&P 500 inzitten. In dit geval gaat het om een ETF waar Grayscale ‘fysieke Bitcoin’ in wil bewaren.

Dit maakt het eenvoudig voor de gemiddelde belegger, maar ook voor het grote geld om relatief veilig in Bitcoin te investeren. Op deze manier hoeven zij geen eigen wallets aan te houden of hun vermogen bij onbetrouwbare beursplatformen onder te brengen.

SEC wil geen ETF van Grayscale

Tot nu toe wil de SEC daar echter niet aan geloven en vinden ze de markt nog te gevoelig voor manipulatie. Onder andere om die reden wil het machtige toezichtsorgaan het niet toestaan dat partijen als Grayscale dit soort producten op de markt brengt.

Eind juni 2022 wees de SEC de aanvraag van Grayscale af om het fonds om te mogen zetten in een ETF. In oktober begon de rechtszaak van Grayscale en vandaag verschijnen beide partijen voor de rechter om hun zaak mondeling te bepleiten.

Zowel de SEC als Grayscale zullen hun argumenten voorleggen aan rechters van het Amerikaanse Hof. Het team van Grayscale zal beweren dat de regelgevers geen logica volgden bij de afwijzing nadat ze verschillende futures-ETF’s met vergelijkbare risicoprofielen hadden goedgekeurd.

Destijds wees de SEC de aanvraag af vanwege:

‘Dit bevel keurt de voorgestelde regelwijziging af, zoals gewijzigd door amendement nr. 1. De Commissie concludeert dat NYSE Arca niet heeft voldaan aan haar last onder de Exchange Act en de Rules of Practice van de Commissie om aan te tonen dat haar voorstel in overeenstemming is met de vereisten van Exchange Wet Sectie 6(b)(5), die, voor een relevant deel, vereist dat de regels van een nationale effectenbeurs “ontworpen zijn om frauduleuze en manipulatieve handelingen en praktijken te voorkomen en om investeerders en het algemeen belang te beschermen.’

Ofwel, de SEC zei dat als de New York Stock Exchange de handel in de Bitcoin ETF van Grayscale aanbiedt, ze beleggers blootstellen aan manipulatie en fraude.

FTX klaagt Grayscale aan

De gevallen cryptobeurs FTX van Sam Bankman-Fried klaagt Grayscale aan. Of om precies te zijn, Alameda Research, zusterbedrijf van FTX, klaagt Grayscale aan namens de debiteuren van FTX.

Het bedrijf eist dat Grayscale crypto uitbetaalt uit het fonds, dit zou meer dan 9 miljard dollar kunnen opleveren.

Grayscale rekent 2% per jaar voor het beheren van het Bitcoin fonds en dit vindt FTX veel te hoog. FTX beweert dat dit percentage 1,3 miljard dollar heeft onttrokken aan klanten en dat dit in strijd is met de ‘Trust-overeenkomsten.’

‘Als Grayscale zijn vergoedingen zou verlagen en zou stoppen met het op ongepaste wijze voorkomen van aflossingen, zouden de aandelen van de FTX Debtors minstens 550 miljoen dollar waard zijn, ongeveer 90% meer dan de huidige waarde van de aandelen van de FTX Debtors vandaag,’ aldus FTX.

Aandelen geven korting op Bitcoin

We hadden het net al over de aandelen van Grayscale en op het moment van schrijven krijg je hier 44,56% korting op.

Deze korting is het verschil tussen de actuele koers van Bitcoin en de aandelenkoers van het fonds. Als je meer moet betalen, dan wordt dit een premium genoemd.

Bron: ychart

In de grafiek hierboven zie je de ontwikkeling van het premium, of de korting op GBTC. Tot maart 2021 kon je GBTC alleen tegen een premium kopen, maar sinds dat moment lijkt de korting alleen maar toe te nemen. In december 2022 kreeg je zelfs 49% korting.

Contentspecialist gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

The post Waarom vandaag belangrijk wordt voor Bitcoin en grote investeerders appeared first on BLOX | Nieuws.