De bitcoin koers is sinds het weekend aan een indrukwekkende rally bezig. De afgelopen week mocht bitcoin zelfs 10% bijschrijven. Maar vandaag worden in de VS de inflatiecijfers van augustus bekend gemaakt en de aandelenmarkten zijn hier niet positief over gestemd. Wat betekent dit voor bitcoin?

Wat heeft de Amerikaanse inflatie met bitcoin van doen?

De bitcoin koers laat de laatste maanden zien dat deze nauw verbonden is aan de sterkte van de dollar. Ze zijn aan elkaar gecorreleerd, maar op een negatieve manier. Dit betekent dat als de dollar meer waard wordt, dan daalt bitcoin. Maar als de dollar zwakker wordt, krijgt bitcoin juist ruimte om te stijgen.

De correlatie is negatief en staat nu op -0,73.

Bron: Tradingview

Rente daalt, dollar wordt minder waard en inflatie

De waarde van de dollar wordt uitgedrukt in DXY, dit is een index die de dollar vergelijkt met een handjevol internationale valuta’s, waaronder de euro.

Tijdens de eerste 18 maanden van de pandemie daalde de DXY omdat de rente keer op keer verlaagd werd door de Amerikaanse centrale bank. Het idee was om zoveel mogelijk geld rond te laten gaan om de economie maar draaiende te houden.

De grafiek hieronder laat de rente zien. Het grijze vlak toont het begin van corona.

Bron: FED

De rentedalingen sorteerde het gewenste effect, de economie bleef draaien maar dit had wel een hoge prijs: inflatie. Als er geld in overvloed is dan is het gevolg hiervan dat alle ook duurder wordt. Er zijn meerdere belangrijke factoren, maar de oneindigheid van geld speelt een grote rol.

Dollar wordt meer waard en bitcoin daalt

Vandaag worden de inflatiecijfers van augustus bekend gemaakt. De markt verwacht dat deze 8,1% zal bedragen. Dat is ontzettend hoog, maar minder dan de 8,5% van juli. Ter vergelijking, in ons kikkerlandje was de inflatie 12% in augustus.

Het uiteindelijke percentage wordt meegenomen in de beslissing van de Amerikaanse centrale bank om de rente te verhogen.

Als de rente omhoog gaat, betekent dit dat er minder nieuwe dollars vrij komen en de dollar ietsjes schaarser wordt vergeleken met andere internationale valuta’s. De DXY kan dan stijgen en als de negatieve correlatie doorzet, betekent dit dat bitcoin daalt.

Dat laat de grafiek hieronder zien. De rode stijgende lijn is de dollar en de blauwe lijn is bitcoin. Voor het gemak hebben we de Y-as niet toegevoegd aan de afbeelding, de lijnen laten genoeg context zien. Het patroon van 2022 is duidelijk, als de DXY stijgt, dan daalt bitcoin.

Bron: Tradingview

Zie je dat grote EURO-teken op de grafiek? Vanaf dat moment werd de dollar zwakker en gelijktijdig kon bitcoin beginnen aan de rally van 10% van afgelopen week.

De reden waarom de DXY daalde is omdat de Europese Centrale Bank de rente met 75 basispunten of 0,75 procentpunt verhoogde, de grootste stijging in de geschiedenis van de ECB. De euro werd weer meer waard ten opzichte van de dollar.

Verwachting is dat rente op 22 september zal stijgen

Terug naar de inflatiecijfers van de VS, hoewel het tempo lijkt af te nemen, lijkt dit geen reden te zijn voor de Amerikaanse centrale bank om hun beleid te versoepelen.

“De inflatiemeters van augustus zullen waarschijnlijk erg zacht zijn, maar dat verandert niets aan de bottom line”, schreven economen van Bloomberg. “De ‘totaliteit’ van de gegevens die Fed-voorzitter Jerome Powell zal volgen, vertoont weinig tekenen van afkoeling in de economie, en misschien zelfs wat acceleratie.”

De centrale bank beslist op donderdag 22 september met hoeveel de rente zal stijgen. Charles Evans, president van de Chicago Federal Reserve, verwacht dat de rente stijgt, ook al neemt de inflatie af. Toch zei hij dat de centrale bank misschien niet zo snel hoeft te pushen voor een rente boven 3,5% boven. De federal funds rate ligt nu tussen de 2,25% en 2,5%.

Vandaag om 14:30 uur Nederlandse tijd worden de inflatiecijfers bekend gemaakt, dus houd je BLOX-app goed in de gaten!

The post Waarom vandaag belangrijk is voor Bitcoin en Amerikaanse inflatie, een uitleg appeared first on BLOX | Nieuws.