De Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) verhoogde in 2022 agressief de rente om de torenhoge inflatie aan te pakken. Terwijl de inflatie op dit moment nog rond de 6,0 procent schommelt, doemt er in de vorm van een potentiële bankencrisis een gigantisch probleem op dat de strijd tegen de inflatie er niet makkelijker op maakt.

Morgen moet de Federal Reserve weer een nieuw besluit nemen over de Amerikaanse rente en die beslissing lijkt cruciaal te worden voor de financiële markten.

De onmogelijke spagaat

Op dit moment zit de Federal Reserve ogenschijnlijk in een onmogelijke spagaat. Aan de ene kant moet de rente omhoog zodat de centrale bank het gevecht tegen de inflatie definitief in zijn voordeel kan beslechten. Terwijl het financiële systeem aan de andere kant wankelt door een bankencrisis en juist steun kan gebruiken, onder andere in de vorm van lagere rentes.

Bron: cmegroup.com

Voor nu is de verwachting voor morgen dat de Federal Reserve met een renteverhoging van 0,25 procent op de proppen komt. Daarmee zou de rente stijgen van de huidige range van 4,50 – 4,75 procent naar 4,75 – 5,00 procent. Het wordt interessanter als we verder de toekomst inkijken. Voor het verdere verloop van 2023 verwacht de markt namelijk meerdere renteverlagingen.

Het vertrouwen in de Federal Reserve om de inflatie terug te brengen naar de doelstelling van 2,0 procent lijkt wat dat betreft weg. De markt verwacht dat de Federal Reserve meer geeft om de financiële stabiliteit en de banken van alle steun zal voorzien die nodig is om ze overeind te houden en verder ‘besmetting’ van het financiële systeem te voorkomen.

Goed voor Bitcoin?

Dat is een ontwikkeling die over het algemeen goed is voor Bitcoin. Wat Bitcoin een interessante investering maakt is onder andere de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden. Zeker in een klimaat waarin centrale banken in het traditionele financiële systeem continu meer geld in het systeem moeten pompen om de boel draaiende te houden.

De bankencrisis die zich nu lijkt te ontvouwen is daar weer een goed voorbeeld van. Nog geen jaar nadat de Federal Reserve begon met het verhogen van de rente zien we het financiële systeem piepen en kraken.

Voor veel mensen is dat de laatste bevestiging die ze nodig hadden om op zoek te gaan naar alternatieven. Onder andere Bitcoin en goud profiteerden de afgelopen dagen hevig van de zogenaamde vlucht naar veiligheid.

Voor nu lijkt de markt echter even te pauzeren in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve van komende woensdag. De focus zal met name liggen op de persconferentie van Federal Reserve voorzitter Jerome Powell die op het rentebesluit volgt. Daarin zal hij waarschijnlijk een hoop vragen moeten beantwoorden over de bankencrisis.

The post Waarom morgen cruciaal is voor rente, economie en Bitcoin: besluit FED appeared first on BLOX | Nieuws.