We schreven vanochtend al dat de koers onder de 40.000 dollar is gedoken, en wat daar de mogelijke redenen van zijn. Een van de redenen was FTX, maar daar gingen we verder niet op in. Tijd om dat nu wel te doen en ons af te vragen waarom FTX juist nu GBTC dumpt?

600 miljoen dollar door verkoop Bitcoin Grayscale

De inmiddels ter ziele gegane cryptocurrency-beurs FTX heeft naar verluidt binnen enkele dagen bijna 75% van zijn Grayscale Bitcoin Trust-aandelen (GBTC) verkocht. Dit zou 600 miljoen dollar hebben opgeleverd.

Volgens een artikel van Bloomberg zou FTX 22,28 miljoen aandelen GBTC bezitten en hier hebben ze twee derde van verkocht.

Slachtoffers FTX krijgen geld terug

In september 2023 keurde de rechtbank de nalatenschap van FTX goed om voor meer dan 3,6 miljard dollar aan activa te liquideren. Hoewel dit nieuws natuurlijk voor enorme FUD zorgde op de cryptomarkt, viel het effect uiteindelijk mee en laten we wel wezen het moest gewoon gebeuren. De slachtoffers van het faillissement van FTX moesten wel hun geld terugkrijgen.

John Hoffman, directeur verkoop en distributie bij Grayscale, sprak zijn overtuiging uit dat de volatiliteit van GBTC in de nabije toekomst zal aanhouden.

‘Over het algemeen worden ETF’s op grote kapitaalmarkten gebruikt in een verscheidenheid aan beleggingsstrategieën, en we verwachten dat de diverse aandeelhoudersbasis van GBTC-strategieën zal blijven inzetten die de instroom en uitstroom beïnvloeden.

Over Grayscale en korting op Bitcoin

Grayscale kent een lange geschiedenis met Bitcoin. GBTC werd namelijk al in 2013 gelanceerd, maar deze was oorspronkelijk alleen beschikbaar op over-the-counter (OTC) markten. Hier wordt gehandeld in aandelen en andere assets die niet via de reguliere beurs gaan.

In al die jaren sindsdien heeft het GBTC-fonds volgens Grayscale bezit meer dan 3% van alle Bitcoin in omloop verzameld. Op 10 januari gaf de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) groen licht voor de conversie van GBTC naar een Bitcoin ETF.

Deze conversie zorgde ervoor dat de korting op GBTC-aandelen weer naar 0% gingen en de echte waarde van Bitcoin werd aangehouden. De geschiedenis van premium en korting op GBTC zie je hieronder.

Bron: ycharts

En niet geheel verrassend, investeerders zoals FTX dumpten massaal hun GBTC toen de korting eenmaal 0% aantikte.

The post Waarom dumpt FTX juist nu Grayscale Bitcoin? appeared first on BLOX | Nieuws.