Komende week staan er twee belangrijke gebeurtenissen op de planning. De Amerikaanse centrale bank maakt de rente bekend en de oud-directeur van de gevallen cryptobeurs FTX wordt ondervraagd door politici.

Waarom zijn deze twee gebeurtenissen belangrijk? De eerste kan direct impact hebben op de Bitcoin koers en daarmee op de rest van de crypto’s. De getuigenis van Sam Bankman-Fried geeft hopelijk meer duidelijkheid over wat er achter de schermen is gebeurd bij zijn FTX.

Inflatiecijfers en rente

Dit wordt zeker geen saaie week. Allereerst worden in de Verenigde Staten de inflatiecijfers bekend gemaakt en deze neemt de centrale bank (FED) mee om te bepalen hoe hoog de rente wordt.

Sinds juni van dit jaar is de rente bij vier achtereenvolgende vergaderingen met 0,75 procentpunt gestegen. Verwacht wordt dat de FED deze keer kiest voor een stijging van 0,5 procentpunt omdat de inflatie lijkt af te remmen in de VS. Dit kan uiteraard nog veranderen als de inflatiecijfers toch hoger uitvallen dan verwacht.

Rente in VS. Bron: FED

In november viel de inflatie lager uit dan verwacht, maar nog steeds ruim boven de doelstelling van de FED. Ondanks de meevaller, waarschuwde de Fed dat de inflatie nog steeds problematisch is. Toch komt de Fed dichter bij het beoogde eindpunt voor de rente. Dit wordt ook wel het piektarief genoemd, dit niveau zou voldoende restrictief moeten zijn om de inflatie onder controle te houden.

De Fed heeft niet precies gezegd wat dat niveau is, maar de markt verwacht dat dit ergens onder 5% moet liggen. Het huidige tarief zweeft ergens tussen 3,75% en 4% dus als die 5% klopt, dan komen er nog een paar verhogingen aan.

Op 14 december wordt de nieuwe rente bekend gemaakt. Mocht je willen weten wat de impact van de rente kan hebben op Bitcoin, dan raden wij deze uitleg aan.

Wat zegt oud-directeur FTX tijdens hoorzitting?

Sam Bankman-Fried, oprichter en voormalig directeur van FTX, heeft er mee ingestemd om deel te nemen aan de hoorzitting van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en te getuigen over de ineenstorting van zijn crypto-imperium.

In een tweet van vrijdag zei Bankman-Fried dat hij nog steeds geen toegang heeft tot veel gegevens over zijn bedrijven en wat tot de ineenstorting heeft geleid, maar dat hij zou deelnemen aan de hoorzitting op 13 december omdat de commissie denkt dat het nuttig zou zijn.

‘Ik heb nog steeds geen toegang tot veel van mijn gegevens, professioneel of persoonlijk. Er is dus een limiet aan wat ik kan zeggen, en ik zal niet zo behulpzaam zijn als ik zou willen. Maar zoals de commissie nog steeds denkt dat het nuttig zou zijn, ben ik bereid om op de 13e te getuigen.’

Het US House Financial Services Committee kondigde vorige maand aan dat het van plan is een hoorzitting te houden om de ineenstorting van FTX te onderzoeken. De commissie zei dat ze verwachtten te horen van de betrokken bedrijven en individuen, waaronder FTX-oprichter Sam Bankman-Fried, Alameda Research, Binance en meer.

SBF zei in eerste instantie dat hij misschien niet zal verschijnen, omdat hij nog steeds niet klaar is met “leren en beoordelen” van wat er is gebeurd. Dit zorgde voor woede bij Maxine Waters, voorzitter van de Financial Services Committee, die via Twitter eiste dat Sam Bankman-Fried zou deelnemen aan de komende hoorzitting.

‘Het is absoluut noodzakelijk dat u onze hoorzitting op de 13e bijwoont, en we zijn bereid om verdere hoorzittingen te plannen als er later meer informatie is om te delen,’ zei Maxine.

The post Waarom dit een belangrijke week wordt voor Bitcoin en de cryptomarkt appeared first on BLOX | Nieuws.