De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft gisteren officieel de lancering van spot Bitcoin Exchange-Traded Funds (ETF’s) van maar liefst elf aanbieders goedgekeurd. Dit historische besluit opent de deuren voor institutionele en retailbeleggers om op een meer geïnstitutionaliseerde en eenvoudigere manier blootstelling te krijgen aan Bitcoin.

Bloomberg Intelligence analist James Seyffart schepte eerder al de verwachting dat de ETF’s deze week goedkeuring zouden krijgen van de SEC.

Groenlicht voor maar liefst 11 aanbieders

De goedkeuring omvat ETF’s van gerenommeerde financiële instellingen zoals BlackRock, Ark Invest, Grayscale, VanEck, Bitwise, Fidelity, Hashdex, WisdomTree, Invesco Galaxy, Franklin en Valkyrie. Dit betekent dat deze fondsen nu de markt kunnen betreden.

De volgende in de rij

De Verenigde Staten wordt hiermee het negende land dat spot Bitcoin ETF’s goedkeurt. Andere landen die al dergelijke ETF’s hebben goedgekeurd, zijn onder andere Canada, Duitsland, Brazilië, Australië, Jersey, Zwitserland, Liechtenstein en Guernsey. 

Ethereum ETF in het vooruitzicht?

Met de goedkeuring van Bitcoin ETF’s verschuift de aandacht nu naar de mogelijkheid van een Ethereum ETF, gezien Ethereum’s positie als de op één na grootste cryptocurrency na Bitcoin. Grote spelers zoals BlackRock en Fidelity hebben al eerder aanvragen ingediend voor spot Ethereum ETF’s. Dit opent de deur voor verdere adoptie van crypto-activa via gereguleerde beleggingsvoertuigen in de Verenigde Staten. De crypto-revolutie gaat door.

Bitcoin ETF in de spotlight

Na jaren van vertragingen en afwijzingen van talloze pogingen om spot Bitcoin ETF’s te lanceren volgt dan op 10 januari toch het historische besluit om 11 aanvragen goed te keuren. Dit besluit van de SEC komt ook slechts enkele maanden nadat de SEC verlies leed in de rechtbank.

De D.C. Circuit Court of Appeals oordeelde in augustus dat de SEC “willekeurig en grillig” was geweest in haar beslissing om de poging van Grayscale om haar Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) van ongeveer $26 miljard om te zetten in een spot ETF af te wijzen.

Tot nog toe een positieve invloed op de prijs

Met het toenemende optimisme rondom spot ETF’s steeg de prijs van Bitcoin van ongeveer $27.000 op 1 oktober tot meer dan $45.000 aan het begin van 2024. Aandelen van de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), het grootste gesloten Bitcoin-fonds dat nu toestemming heeft gekregen om te worden omgezet in een ETF, bereikten $40, de hoogste prijs sinds december 2021.

The post Waarom 11 ETF-aanvragers zichzelf vanaf nu aanbieders mogen noemen appeared first on BLOX | Nieuws.