USDC is de stablecoin van cryptobedrijf Circle, deze volgt de koers van de dollar 1:1. Maar vannacht gebeurde er iets vreemds, de koers van USDC week af van 1 dollar en daalde zelfs met 11%. De daling lijkt te maken te hebben met de perikelen bij Silicon Valley Bank.

USDC wijkt af van 1 dollar

Allereerst, wat is USDC en waarom is het bijzonder dat de waarde onder de dollar is gedoken? Stablecoins zoals USDC zijn ontworpen om altijd, heel stabiel, 1 dollar waard te zijn. Om dit voor elkaar te krijgen, moet het bedrijf hierachter voor elke uitgegeven USDC 1 dollar in kas hebben.

Op een turbulent begin na, is USDC altijd 1 dollar waard geweest. Tot de afgelopen uren. Die lange streep naar beneden laat zien hoe uitzonderlijk het is dat de waarde in elkaar is gezakt.

Waarborg bij Silicon Valley Bank

Dit lijkt te komen door een bericht van Circle zelf, ze lieten op Twitter namelijk weten dat ze 3,3 miljard dollar hebben staan bij Silicon Valley Bank. Dit geld is bedoeld om de waarde van USDC te waarborgen.

Silicon Valley Bank, een van de grootste banken in de retailsector in de Verenigde Staten, werd op vrijdag 10 maart gesloten door toezichthouders, omdat de bank worstelde met dalende deposito’s, verergerd door renteverhogingen van de Federal Reserve.

Een van zes bankpartners

Volgens het transparantierapport van Circle was Silicon Valley Bank een van de zes bankpartners waar het een deel van zijn kasreserves aanhield ter ondersteuning van de USDC stablecoin. Dit is ongeveer 7,5% van de totale reserves, die naast contanten ook de portefeuille van het Circle Reserve Fund omvatten, bestaande uit kortlopende Amerikaanse staatsobligaties.

Volgens het blockchain-analysebedrijf Nansen heeft Circle in de afgelopen 24 uur 2,34 miljard dollar aan USDC verbrand, terwijl zenuwachtige investeerders zich haastten om dollars in te wisselen voor hun dalende USDC.

In de nasleep van de oorspronkelijke Tweet koppelde de waarde van USDC zich los van de beoogde 1 dollar en begon het te dalen op verschillende beurzen.

‘Na de bevestiging aan het einde van vandaag dat de draden die donderdag zijn geïnitieerd om saldi te verwijderen nog niet zijn verwerkt, blijft 3,3 miljard dollar van de ~ 40 miljard dollar aan USDC-reserves bij SVB,’ aldus Circle.

‘Net als andere klanten en spaarders die voor bankdiensten op SVB vertrouwden, sluit Circle zich aan bij de roep om continuïteit van deze belangrijke bank in de Amerikaanse economie en zal het de richtlijnen van de nationale en federale toezichthouders volgen.’

Binance en Coinbase pauzeren handel USDC

Binance en Coinbase zeiden vrijdagavond dat ze USDC-conversies tijdelijk zouden opschorten nu er veel onzekerheid is rond Silicon Valley Bank en Circle.

Binance wijst naar ‘huidige marktomstandigheden’ zonder Silicon Valley Bank te noemen, en ze hebben de automatische conversie van USDC naar BUSD tijdelijk opgeschort.

‘Dit is een normale procedurele stap op het gebied van risicobeheer terwijl we de situatie in de gaten houden.’

Na de aankondiging van Binance zei Coinbase, de grootste cryptocurrency-exchange in de Verenigde Staten, ook dat het de conversie van USDC naar USD zou opschorten terwijl de banken in het weekend gesloten zijn.

‘Tijdens periodes van verhoogde activiteit zijn conversies afhankelijk van USD-overdrachten van de banken die tijdens normale bankuren worden vereffend.’ Ook Coinbase benoemde niet expliciet Silicon Valley Bank. Ze verwachten de conversie weer te starten als de banken maandag weer open zijn.

The post Waarde stablecoin USDC onder 1 dollar door Silicon Valley Bank appeared first on BLOX | Nieuws.