Een oude video van Eric Schmidt, voormalig topman van Google, is opgedoken waarin hij Bitcoin uitzonderlijk noemt. Hij spreekt hier over de technologie, niet over de potentie van bitcoin als valuta.

Soms zijn de wegen van het Youtube-algoritme ondoorgrondelijk.

Bitcoin technologie

De video dateert van 2014 en laat een toespraak zien in het Computer History Museum van datzelfde jaar. Schmidt zegt dat de technologie van Bitcoin belangrijk is, maar hij had er destijds een hard hoofd in dat Bitcoin gebruikt zal worden als valuta.

Veel nieuwe bedrijven zullen bouwen op bitcoin

Hij verklaarde dat de technologische opzet van Bitcoin er in de toekomst voor zal zorgen dat veel nieuwe bedrijven zullen opstaan. Wat dat betreft is Schmidt wel een visionair, toen was er geen sprake van bitcoin acceptatie, behalve bij een klein groepje geluksvogels.

Hij was destijds niet echt te spreken over de monetaire impact die Bitcoin kan hebben op de economie, maar het feit dat zo’n grote naam in 2014 over Bitcoin sprak is opmerkelijk.

Bitcoin belangrijk voor cryptografie

Je zou zelfs kunnen stellen dat zijn standpunt kan worden gezien als een belangrijke stimulans voor de vooruitzichten van het activum.

‘Bitcoin is een opmerkelijke cryptografische prestatie,’ zei Schmidt. ‘Het vermogen om iets te creëren dat niet dupliceerbaar is in de digitale wereld heeft een enorme waarde. De bitcoin-architectuur, letterlijk het vermogen om deze grootboeken te hebben die niet kunnen worden gerepliceerd, is een verbazingwekkende vooruitgang. Veel mensen zullen daar bovenop een bedrijf bouwen.’

Schmidt kiest voor Web3

In april van dit jaar werd Schmidt geïnterviewd door CNBC en het lijkt of hij bij zijn standpunt is gebleven dat vooral de technologie van bitcoin interessant is. Hij spreekt eigenlijk niet echt over cryptocurrency’s maar is vooral geïnteresseerd in concepten zoals bijvoorbeeld web3:

“Een nieuw model van het internet waarbij je als individu je identiteit kan beheren en waar je geen gecentraliseerde manager hebt, is erg krachtig. Het is erg verleidelijk en het is erg gedecentraliseerd”.

De miljardair en voormalige technisch adviseur van Alphabet, bevestigde dat zijn interesse in Web3 draait om tokenomics, een systeem dat de specifieke vraag- en aanbodkenmerken van digitale valuta beïnvloedt.

Schmidt en de crypto-industrie

Schmidt heeft zelf ook cryptocurrency, hij zegt dat hij een klein beetje geld in cryptocurrency heeft geïnvesteerd, zonder specifieke coins te noemen. Tijdens het interview zei hij dat hij net was beginnen met investeren. Dat interview vond plaats in april, het is te hopen dat hij toen niet overtuigd is geraakt door de tokenomics van Luna.

In de loop der jaren heeft hij zich steeds meer laten gelden in de crypto-industrie. Sinds 2021 is Schmidt strategisch adviseur van het cryptobedrijf Chainlink. Daarnaast is hij ook co-auteur van het boek ‘The Age of AI’, waarin de toekomst van de technologiesector wordt belicht.

Schmidt vindt niet alle ontwikkelingen in de crypto-industrie even belangrijk. Zo is hij kritisch over bestaande blockchains en merkte hij op dat een meerderheid zich concentreert op ervoor te zorgen dat ze niet worden aangevallen, een factor die hij als tijdverspilling beschouwt.

Verschil met bitcoin

Vanuit een puur technologisch gedreven oogpunt valt daar wel wat voor te zeggen. Wellicht vergelijkt hij het met de begindagen van Google, waar het ene na het andere nieuwe product werd gelanceerd, en waarbij ook net zo makkelijk de stekker weer uitgetrokken kan worden.

Dat staat inderdaad haaks op waar bijvoorbeeld Bitcoin voor staat. Als bitcoin zijn belofte als wereldreservemunt wil inlossen, dan zijn stabiliteit en veiligheid juist belangrijke speerpunten.

The post Voormalig Google topman roemde Bitcoin al in 2014 appeared first on BTC Direct | Nieuws.