Het is je ongetwijfeld niet ontgaan dat Ethereum in september van het afgelopen jaar overstapte van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake. Deze transitie naar Proof-of-Stake staat ook wel bekend als The Merge en is tot op heden een groot succes. Inmiddels zijn alle ogen gericht op de Shanghai-upgrade die voor maart 2023 op de planning staat voor Ethereum.

De Shanghai-upgrade

De Shanghai-upgrade moet de volgende grote verbeteringsslag brengen voor het netwerk van Ethereum. Op dit moment is het nog niet mogelijk voor stakers om hun Ethereum uit het Proof-of-Stake mechanisme te halen. Het staking-contract lanceerde al in 2020 en tot op de dag van vandaag is het alleen maar mogelijk om daar Ethereum in te stoppen. Tot op heden zijn er ruim 16 miljoen Ethereum tokens in dat contract gestopt.

Bij elkaar dragen die tokens tegen de huidige koersen een waarde van ruim 22 miljard dollar. Een gigantisch bedrag dat op het moment van schrijven nog nergens heen kan. Over dat bedrag vangen de stakers een rendement als beloning voor hun deelname aan het staking-proces.

Tot op de dag van vandaag zitten die Ethers echter vast in dat contract, omdat er nog geen mogelijkheid is om ze los te koppelen. Daar moet met de Shanghai-upgrade van maart 2023 verandering in komen. Vanaf die upgrade is het in theorie mogelijk dat er ruim 16 miljoen Ethers op de markt komen. Dat kan een koersdaling veroorzaken, maar de kans lijkt klein dat iedereen er meteen voor kiest om hun tokens te dumpen.

Goede start van 2023

Dat de kans klein is dat stakers ervoor kiezen om hun tokens massaal te verkopen als het mogelijk wordt om ze los te maken, komt mede door het feit dat Ethereum 2023 goed gestart is. Vanaf het begin van 2023 gemeten is de koers met ruim 12 procent gestegen. Net als Bitcoin begint Ethereum langzaam uit het dal te kruipen en krijgen investeerders de hoop dat de zwaarste periode van de bearmarkt inmiddels achter ons ligt.

Crypto-handelaar Thomas Kralow verwacht op de korte termijn een daling voor Ethereum in aanloop naar de upgrade. “De kans is klein dat de dagelijkse liquiditeit de enorme loskoppeling van 16 miljoen Ether kan opvangen. Het feit dat veel Amerikanen in april hun belasting moeten opgeven helpt wat dat betreft ook niet mee, omdat er vaak veel wordt verkocht gedurende dit soort periodes,” aldus Kralow tegenover Coindesk.

Kralow voorspelt dat de koersdaling van Ethereum uiteindelijk niet meer dan 15 tot 20 procent zal bedragen, wat op zichzelf al een behoorlijke daling zou zijn. Als de Shanghai-upgrade een succes blijkt, dan opent dat overigens ook de deuren voor nieuwe manieren om het platform op te schalen.

Niet alleen maar negatief

Uiteindelijk is de Shanghai-upgrade vooral een positieve ontwikkeling voor Ethereum. Op de korte termijn kan het de koers een kleine tik geven, maar op de lange termijn is het essentieel dat stakers de mogelijkheid hebben om hun fondsen te verkopen wanneer ze dat willen. Verder legt de Shanghai-upgrade ook de basis voor het zogenoemde ‘proto-danksharding’, een ontwikkeling die de transactiecapaciteit van Ethereum in theorie flink kan opschalen.

Sharding is het proces waarbij we een blockchain opknippen in kleinere delen, zodat mensen die een node draaien niet de volledige blockchain hoeven te verifiëren. “Het behoeft geen verdere uitleg dat dit op de lange termijn enorm bullish is voor Ethereum,” zo spreekt Kralow verder.

The post Volgende grote upgrade voor Ethereum staat voor de deur appeared first on BLOX | Nieuws.