Iedereen op de cryptomarkt houdt zijn adem in en volgt wat er gebeurt bij crypto bank Silvergate. Het laatste nieuws is dat moederbedrijf Silvergate Capital de stekker uit Silvergate Exchange Network getrokken heeft nadat de levensvatbaarheid in twijfel getrokken werd.

Silvergate krijgt klappen

De in Californië gevestigde bank heeft onlangs flinke klappen moeten verwerken vanwege de banden met FTX en Alameda Research. De aandelen zijn de afgelopen zes maanden met ongeveer 95% gedaald.

De langetermijnrating van het bedrijf werd vrijdag verlaagd door Moody’s, die waarschuwde dat verdere verlagingen mogelijk zijn nadat de bank bekendmaakte dat ze slecht gekapitaliseerd was en haar jaarverslag niet op tijd had ingediend.

Spraakmakende klanten hebben het zinkende schip van Silvergate verlaten, zij zijn hun activa ergens anders gaan beleggen en willen tegelijkertijd zekerheid dat hun geld veilig is. Dit gaat om grote namen in de Amerikaanse crypto industrie, zoals Crypto.com, Coinbase, Gemini en Galaxy Digital.

Eigen exchange van Silvergate

De bank had ook een eigen exchange, dit was geen beurs zoals je gewend bent, maar een wisseldienst voor cryptobetalingen. Deze heet dus Silvergate Exchange Network (SEN).

In tegenstelling tot gewone bankoverschrijvingen, die dagen kunnen duren om uit te voeren, stelde de service investeerders en crypto-exchanges in staat om op elk moment overboekingen te doen.

Flinke verliezen en onderzoeken

Silvergate rapporteerde aan het einde van het vierde kwartaal van afgelopen jaar een verlies van 1 miljard dollar. In januari en februari werden nog meer verliezen genoteerd, en afgelopen week werd bekend dat ze niet konden voldoen aan bepaalde verplichte rapportages. Het bedrijf vroeg uitstel aan bij de SEC voor de rapportage, met als reden dat ze mogelijk hun eigen levensvatbaarheid moeten evalueren.

In dezelfde aankondiging schreef de bank dat ze het onderwerp zijn van onderzoeken door de bankautoriteiten en het Amerikaanse ministerie van Justitie, en verklaarde dat het onzeker was of ze het komende jaar zou kunnen doorgaan.

Dit heeft er voor gezorgd dat de aandelenkoers van Silvergate harder viel dan de populariteit van Quincy Promes.

Bankautoriteiten onderzochten SEN

Het stoppen van SEN gebeurde nadat bankautoriteiten verschillende waarschuwingen hadden gegeven aan meerdere financiële instellingen. Deze autoriteiten voeren controles uit met betrekking tot de risico’s die gepaard gaan met blootstelling aan cryptovaluta, waaronder volatiliteit.

Blootstelling aan crypto brengt volgens Amerikaanse overheidsdiensten inherente risico’s met zich mee. In tegenstelling tot traditionele beleggingen zijn cryptocurrency’s gedecentraliseerd en grotendeels ongereguleerd, waardoor beleggers kwetsbaar zijn voor marktvolatiliteit en fraude.

Een veelgehoord argument is dat cryptocurrency’s de stabiliteit van gevestigde financiële systemen missen, waardoor ze vatbaar zijn voor plotselinge en extreme prijsschommelingen. Het is de vraag of de almaar glijdende schaal van fiatvaluta’s beter zijn.

Hieronder bijvoorbeeld het dalende kanaal waar de euro-index zich in bevindt.

Andere argumenten tegen crypto van de gevestigde orde, zijn de beveiliging van exchanges en wallets, wat zou kunnen zorgen voor verlies aan activa.

Gat in de markt

Silvergate lanceerde de SEN in 2017, destijds bedoeld om een gat in de markt te vullen, er was namelijk een groeiende vraag naar betalingsoplossingen voor digitale valuta. Het netwerk was vooral populair onder institutionele beleggers vanwege het vermogen om een veilige, betrouwbare en efficiënte betalingsinfrastructuur te bieden.

Contentspecialist gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

The post Volgende grote schandaal dient zich aan: Silvergate stopt crypto exchange network appeared first on BLOX | Nieuws.