De Russische president Vladimir Poetin pleit voor een internationaal betaalsysteem op basis van blockchain technologie. Sinds de start van het conflict in Oekraïne ondervindt Rusland aan den lijve hoe pijnlijk de centralisatie van het huidige internationale betaalsysteem kan zijn. Het land wordt op grote schaal uitgesloten van het internationale betalingsverkeer en zijn reserves zijn bevroren.

Op zoek naar alternatieven

Vanuit dat perspectief bezien is het niet vreemd dat Rusland en Poetin op zoek zijn naar alternatieven. Nu zegt Poetin toekomst te zien in een systeem op basis van digitale valuta en blockchain technologie. Het grote idee van Bitcoin is immers dat het een betaalsysteem is waarbij je niet afhankelijk bent van machtige tussenpersonen.

Iedereen kan Bitcoin op dezelfde manier gebruiken en het is onmogelijk om specifieke partijen buiten te sluiten. Dat zijn twee eigenschappen die met name bij gesanctioneerde landen als muziek in de oren klinken.

De Russische president deed zijn uitspraken over de toekomst van het internationale betalingsverkeer tijdens een evenement van Sberbank. Volgens Poetin staat het systeem voor internationale betalingen onder druk als gevolg van de gespannen relatie tussen onder andere Rusland en de Westerse grootmachten van de wereld.

De weg naar een nieuw systeem

Het is volgens Poetin mogelijk om een nieuw systeem te bouwen op basis van blockchain technologie en digitale valuta. In principe bestaat dat systeem al met Bitcoin, maar Poetin sprak dat niet op die manier uit. Dat kan een strategische keuze zijn. Als hij openlijk uitspreekt dat Rusland een Bitcoin-toekomst voorziet, dan kan dat in theorie de koers opdrijven.

Er bestaat een mogelijkheid dat Rusland hier achter de schermen mee bezig is en op dit moment zelfs Bitcoin inkoopt om zich op deze transitie voor te bereiden. Op dit moment is het allemaal pure speculatie, maar de vele Bitcoin-gerelateerde nieuwsberichten vanuit Rusland zijn op zijn minst interessant te noemen.

Eerder werd al bekend dat Rusland werkt aan plannen voor een nationale crypto exchange en de legalisatie van Bitcoin mining en de verkoop van de opbrengsten daarvan. Het is duidelijk dat de Russen op dit gebied niet stilstaan, maar aan de echte duidelijkheid ontbreekt het op dit moment nog. Wat dat betreft is het vooral zaak om het nieuws en de ontwikkelingen strak in de gaten te houden.

Huidige betaalsysteem is duur

Tijdens het evenement van Sberbank noemde Poetin de kosten binnen het traditionele betaalsysteem ook als een nadeel. “Het huidige systeem voor internationale betalingen is duur en wordt gecontroleerd door een kleine groep van staten en financiële entiteiten”, aldus de president van Rusland.

Ook noemt hij de sancties vanuit het Westen tegen Rusland illegitieme restricties. “Internationale betalingen zijn nu een manier om landen aan te vallen. Onze financiële instituten weten dit beter dan wie dan ook, omdat zij momenteel worden blootgesteld aan deze praktijken”, aldus Poetin.

Alles bij elkaar lijkt het erop dat we vanuit Rusland, mogelijk in samenwerking met landen uit dezelfde hoek (denk aan China), initiatieven kunnen verwachten voor een alternatief betaalsysteem. Hoe dat er precies uit zal zien is op dit moment gissen, maar het is opvallend dat Poetin in zijn uitspraken tijdens het evenement van Sberbank hint naar Bitcoin.

The post Vladimir Poetin wil internationaal betaalsysteem met blockchain technologie appeared first on BLOX | Nieuws.