Vitalik Buterin, het grote brein achter Ethereum, is op dit moment niet heel enthousiast over het Worldcoin (WLD) van OpenAI CEO Sam Altman. Worldcoin hoopt een soort wereldwijd digitaal paspoort te creëren door de irissen van gebruikers te scannen met behulp van specifieke hardware.

Volgens Buterin zijn er vier grote risico’s aan Worldcoin, hoog tijd om die eens onder de loep te nemen.

Worldcoin en privacy

In een uitgebreide blogpost beschrijft Buterin zijn twijfels over de privacy-gevaren van Worldcoin. Het voornaamste risico is volgens Buterin dat anderen jouw iris kunnen scannen om hiermee bepaalde informatie uit de database van Worldcoin te halen.

“Het registeren van irisscans kan informatie onthullen. Als iemand anders een scan van jouw iris maakt, dan kunnen zij op zijn minst de database checken om te bepalen of jij geregistreerd staat bij Worldcoin. In potentie kan een irisscan nog veel meer gevoelige data onthullen”, aldus Buterin.

“Mensen kunnen controleren of iemand is aangemeld binnen het systeem, maar er is altijd de mogelijkheid dat deze gegevens worden misbruikt. Ook zou er in theorie medische data gelekt kunnen worden, bijvoorbeeld geslacht, etniciteit en bepaalde medische gegevens”, aldus Buterin.

Opvallend genoeg ziet Buterin het opslaan van irisscans ten opzichte van meer traditionele systemen als een relatief veilige optie als identificatiemethode. “Over het algemeen lijken de privacy-garanties van het opslaan van irisscans mij voldoende”, zo schrijft het brein achter Ethereum.

De schaalbaarheid van Worldcoin

Een ander probleem dat Buterin aanhaalt in zijn blog is de schaalbaarheid van het project. Om een irisscan te maken moeten mensen naar een fysiek apparaat afreizen, een zogenoemde Orb. Volgens Buterin wordt het lastig om Worldcoin voor iedereen toegankelijk te maken, omdat je daar in principe heel veel van deze apparaten voor nodig hebt over de hele wereld.

Verder is centralisatie volgens hem een probleem. We kunnen immers niet verifiëren dat een Orb op de juiste manier gebouwd is en dat er geen manieren zijn om het apparaat te misbruiken. “De Worldcoin Foundation heeft nog steeds de mogelijkheid om een backdoor in het systeem te introduceren om daarmee nep-identiteiten te maken”, aldus Buterin.

Je kunt je ook voorstellen dat het in theorie mogelijk is om met een soort lens een afwijkende irisscan te maken, waardoor je in potentie een tweede identiteit kunt aanmaken. Wat dat betreft lijkt het systeem van Worldcoin nog niet helemaal waterdicht. Ondanks al die bedenkingen doet de munt het alleraardigst sinds de lancering.

Op het moment van schrijven staat WLD op een plus van 22,50 procent over de afgelopen 24 uur en draagt het project een market cap van ongeveer 218 miljoen dollar.

The post Vitalik Buterin waarschuwt voor gigantisch privacy-risico van Worldcoin appeared first on BLOX | Nieuws.