De koers van Ethereum is vandaag met 3% gestegen en dat lijkt te kunnen komen door een nieuw voorstel van creditcardmaatschappij Visa. Zij hebben namelijk een voorstel ingediend om periodieke betalingen via Ethereum wallets mogelijk te maken.

Ethereum reageert goed

Een dag geleden was de koers van Ethereum nog 1110 euro, en daar kan je nu 3% bij op tellen. De actuele waarde is 1.142,71 euro. Op dit moment zijn er 120.522.328 ETH in omloop met een marktwaarde van 137.521.231.540,00 euro. 

Visa en Ethereum

Visa heeft een ontwerp voorgesteld genaamd Account Abstraction. Het idee is dat Ethereum gebruikers automatisch periodieke betalingen kunnen instellen via hun eigen wallet. De betalingsgigant beschreef het concept in een blogpost op maandag 19 december. Hierin wordt ook melding gemaakt van een eerder onderzoeksartikel samen dat in augustus werd gepubliceerd.

Account Abstraction is een functie die momenteel wordt overwogen door de ontwikkelaars van Ethereum., om automatische betalingen te implementeren.

Periodieke betalingen met Ethereum

Het bedrijf zegt dat gebruikers hiermee terugkerende factuurbetalingen kunnen instellen. Ethereum staat dit op basisniveau niet toe, omdat geautomatiseerde smart contracts geen transacties kunnen aanvragen. Op dit moment moeten gebruikers losse transacties handmatig initiëren en verzenden.

Visa schrijft dat cryptowallets die gebruikers in eigen beheer hebben bij uitstek geschikt zijn om te gebruiken voor automatische betalingen. Maar, zeggen ze, dit is technisch niet zo eenvoudig uit te voeren op een blockchain.

De wallets waar Visa het over heeft zijn zogenaamde zelfbewarende wallets. Hierbij hebben gebruikers zelf de coins in beheer en bewaren ze ook hun eigen private keys.

Delegeerbaar account

In het bericht van Visa valt verder te lezen dat het dit jaar een mogelijke oplossing heeft onderzocht als onderdeel van zijn interne Crypto Hackathon-uitdaging. Visa legde uit dat het, door Account Abstraction te gebruiken, de functies van gebruikersaccounts en smart contracts kon combineren in één type Ethereum-account. Het bedrijf noemde het resulterende account een ‘delegeerbaar account’.

Met deze aanpak kan een handelaar een smart contract instellen om automatische betalingen uit te voeren. Nadat een gebruiker met een delegeerbaar account toestemming heeft gegeven, wordt een betaling geactiveerd door de kostenfunctie van het automatische betalingscontract aan te roepen.

Het delegeerbare account van de gebruiker voegt ook het contract voor automatische betaling toe aan een witte lijst voor toekomstige betalingen. Een witte lijst heeft niets met sneeuw te maken, hier wordt alleen maar mee bijgehouden welke ontvangstadressen en opdrachten goedgekeurd zijn voor toekomstig gebruik.

Al mogelijk op Starknet

Ethereum heeft op dit moment dus nog geen Account Abstraction. Dit wordt wellicht wel ignevoerd in een toekomstige update, want het idee wordt al meegenomen in verbetervoorstel EIP-4337. Vitalik Buterin is een van de auteurs.

Het is niet zeker wanneer en of EIP-4337 geïmplementeerd wordt, en Visa wil niet overgelaten worden aan het lot. Daarom hebben ze zelf delegeerbare accounts uitgebracht op Starknet (heeft niets met Tony Stark te maken). Dit is een tweede laag die zij bovenop de blockchain van Ethereum hebben gebouwd.

Hoewel Visa technisch gezien een werkende oplossing voor automatische betalingen kan aanbieden, zijn er voor zo ver wij weten nog geen klanten die hier gebruik van maken.

The post Visa wil periodieke betalingen op Ethereum, crypto stijgt 3% appeared first on BLOX | Nieuws.