Het afgelopen jaar leerden we op harde wijze dat de Bitcoin koers voor een groot deel afhankelijk is van het beleid van centrale banken. Met name de Amerikaanse centrale bank (de Federal Reserve) speelt daarin een belangrijke rol. Nu zijn de ogen voor de verandering eens gericht op Japan, waar de centrale bank momenteel niet doet wat de markt verwacht.

Onverwachte beslissing

In tegenstelling tot praktisch iedere centrale bank op aarde, voerde de Japanse centrale bank in 2022 een heel zacht monetair beleid. Dat wil zeggen dat ze de rente bewust laag hielden om de economie te stimuleren. Dit in tegenstelling tot onder andere de Amerikaanse en Europese Centrale Bank, die de rente juist stevig verhoogden om de inflatie te bevechten.

Een hogere rente betekent dat het duurder wordt om geld te lenen, waardoor individuen en bedrijven minder snel aan kapitaal komen. Renteverhogingen zorgen op die manier voor minder consumptie en minder investeringen, waardoor de opwaartse druk op de inflatie afneemt.

Japan was in die zin een vreemde eend in de bijt in 2022. De Bank of Japan besloot de rente het afgelopen jaar namelijk vast te houden op een extreem laag niveau, om de economie zoveel mogelijk draaiende te houden. Voor vandaag werd een beleidswijziging verwacht, maar die kwam er niet.

“Door het rentebeleid onveranderd te laten na de vergadering van vandaag, wil de Bank of Japan waarschijnlijk aan de markt duidelijk maken dat ze niet met zich laten sollen,” aldus ING Bank in reactie op het nieuws. De Japanse centrale bank houdt de rente laag en dat zorgde direct voor een daling van de Japanse yen.

Goed voor Bitcoin?

Als gevolg van de beslissing van de Japanse centrale bank is de Japanse yen dus aan een verse daling begonnen, maar heeft ook de Amerikaanse dollar het lastig. In navolging van het nieuws viel de zogenaamde U.S. Dollar Index (DXY) even hard naar beneden. Bitcoin heeft over het algemeen een omgekeerde correlatie met de Amerikaanse dollar, waardoor dat voor de Bitcoin koers geen slechte ontwikkeling is. Als de Amerikaanse dollar zakt, dan zie je vaak dat Bitcoin stijgt en andersom.

Om die relatie te zien hoeven we alleen maar terug naar het afgelopen handelsjaar. We kunnen 2022 best bestempelen als het jaar van de Amerikaanse dollar. De wereldreservemunt steeg naar nieuwe recordhoogtes en daar hadden financiële assets als Bitcoin het uitermate lastig mee.

Terwijl de dollar vorig jaar record na record brak, bleef Bitcoin maar verder onderuit zakken. Nu is het moment in zicht dat de Amerikaanse centrale stopt met het verhogen van de rente en lijkt de markt weer wat op adem te komen. De dollar verliest zijn momentum en Bitcoin en de rest van de financiële markt kruipen weer langzaam omhoog.

Hoe zit het met onze euro?

In tegenstelling tot de Amerikaanse dollar en de Japanse yen doet de euro het de afgelopen weken juist weer een stuk beter. Nadat de koers van de euro gedurende een bepaalde periode zelfs onder die van de dollar dook, betaal je voor 1 euro inmiddels alweer 1,0829 Amerikaanse dollars. De verwachting is echter dat ook de Europese Centrale Bank het tempo van de renteverhogingen zal verlagen richting de rentevergadering van maart 2023.

Alles bij elkaar kunnen we zeggen dat het er alle schijn van heeft dat we de meeste renteverhogingen inmiddels achter de rug hebben. Er zullen de komende maanden nog wat minimale renteverhogingen volgen, maar daarna willen centrale banken aankijken wat de inflatie van plan is. Voor het verdere verloop van 2023 hoeven we waarschijnlijk nog geen renteverlagingen te verwachten, waardoor een echte bullmarkt voor crypto op dit moment uitgesloten lijkt.

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

The post Verse hoop voor Bitcoin na onverwachts besluit van Japanse centrale bank appeared first on BLOX | Nieuws.