Als we de berichtgeving van Reuters mogen geloven, dan maken de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) en de Europese Centrale Bank (ECB) zich zorgen over een potentiële nieuwe kredietcrisis als gevolg van de stress bij de banken. Sinds het omvallen van Silicon Valley Bank en Signature Bank en de overname van Credit Suisse, zijn autoriteiten over de hele wereld in ieder geval op hun hoede voor meer problemen.

Wat is een kredietcrisis?

We spreken van een kredietcrisis als er een situatie ontstaat waarin er een gebrek aan krediet beschikbaar is voor leningen. Dit kan zich voordoen wanneer banken minder bereid zijn om leningen te verstrekken als gevolg van afnemend vertrouwen in de kredietwaardigheid van kredietnemers, een afnemende liquiditeit op de markt, of andere economische factoren.

Als er weinig geld voor leningen beschikbaar is, dan kan dat de rente een enorme tik omhoog geven. Dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat de economische activiteit afneemt en de werkloosheid toeneemt. Zeker in tijden met een hoge inflatie is dat een potentieel gevaarlijke situatie voor de economie.

Een kredietcrisis kan op die manier snel omslaan in een zware recessie en daar zit eigenlijk niemand op te wachten. Een recessie betekent over het algemeen ellende voor de wereld en de kans lijkt op dit moment klein dat Bitcoin daarvan zal profiteren.

Verwachtingen voor Bitcoin

Tot nu toe hoeft Bitcoin helemaal niet te klagen over de impact van de stress bij de banken. Voor veel investeerders is het een wake-up call geweest dat hun geld in ieder geval niet zo veilig is als ze dachten binnen het traditionele bankensysteem.

Bitcoin is door Satoshi Nakamoto gebouwd als antwoord op dat systeem als een decentrale valuta met een absolute schaarste. In theorie kun je Bitcoin helemaal zelf beheren, zonder dat je ook maar van één financieel tussenpersoon afhankelijk bent.

Dat maakt Bitcoin krachtig en op deze momenten van stress ook extra aantrekkelijk voor investeerders. Wordt deze bankencrisis de definitieve doorbraak van Bitcoin op het financiële wereldtoneel? Dat gaan we de komende periode zien.

The post Veroorzaakt de stress bij de banken een nieuwe kredietcrisis? appeared first on BLOX | Nieuws.