Vandaag worden in de Verenigde Staten de inflatiecijfers van juni bekend gemaakt. Worden er weer records gebroken of valt het deze keer mee? En wat wordt de impact op de markt? In aanloop naar bekendmaking van deze cijfers is bitcoin met 2% gedaald.

Inflatie naar verwachting 8,8 procent

Vandaag worden de inflatiecijfers van de VS in juni om 14:30 Nederlandse tijd gedeeld. De markt verwacht dat de inflatie zal uitkomen op 8,8% en dat de centrale bank de belangrijkste rentedoelstelling van de Fed met 75 basispunten zal verhogen. Een basispunt staat voor 0,01% dus de rente zal dan stijgen met 0,75%. Dit wordt de derde opeenvolgende renteverhoging.

Bitcoin koers daalt in aanloop naar bekendmaking

Onderstaande grafiek komt van onze bitcoin koerspagina, de huidige prijs is 19.454 euro. Dit betekent dat de waarde 2% lager ligt dan 24 uur geleden. Zulke percentages zullen menig aandelen- en forexhandelaar doen schrikken, maar in de wereld van crypto is dat een normale woensdag.

Dit weekend leek het of bitcoin zich comfortabel boven de 20.000 euro kon nestelen, maar de koersen lijken negatief te reageren op uitspraken van de perssecretaris van het Witte Huis, Karine Jean-Pierre, over de Amerikaanse inflatie.

Witte Huis verwacht hoge inflatie

Hoe je het ook wendt of keert, Amerika blijft de grootste economie en handelaren over de hele wereld houden alle Amerikaanse data goed in de gaten. Daarom kijken alle markten uit naar de persconferentie vanmiddag.

Vandaag worden dus de inflatiecijfers van juni van de VS gepubliceerd. Deze worden ook wel de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) genoemd. Jean-Pierre waarschuwde voor de mogelijkheid dat de inflatie in juni hoger zal uitvallen dan in mei.

“Dus op woensdag zullen we nieuwe CPI-inflatiegegevens hebben en we verwachten dat de hoofdcijfers, inclusief gas en voedsel, enorm zullen stijgen, vooral omdat de gasprijzen in juni zo hoog waren,” zei ze tijdens een persconferentie maandag.

Door Reuters ondervraagde economen verwachten dat de consumentenprijsindex (CPI) in juni zowel op maand- als op jaarbasis zal stijgen, met respectievelijk 1,1% en 8,8%.

Wat betekent dit voor bitcoin?

Laten we eens kijken naar eerdere bekendmakingen van de inflatiecijfers dit jaar. In de grafiek hieronder zie je de stijgingen of dalingen op de dag van bekendmaking van de CPI en het effect op de bitcoin koers.

De grafiek zegt nog vrij weinig zonder de juiste context, want het gaat ook om het sentiment. Daarom hieronder de datum van bekendmaking CPI, bitcoin koerswijziging en tussen haakjes de werkelijke CPI versus de verwachting. De verwachtingen komen allemaal van de Amerikaanse centrale bank, de werkelijke CPI komt van het Amerikaanse ministerie van arbeid.

  • 12 januari: +1% (CPI 7,0 versus 7,0 verwachting)
  • 10 februari: -2% (CPI 7,5 versus 7,2 verwachting)
  • 10 maart: -6% (CPI 7,9 versus 7,9 verwachting)
  • 12 april: +2% (CPI 8,5 versus 8,4 verwachting)
  • 11 mei: -7% (CPI 8,3 versus 8,1 verwachting)
  • 10 juni: -3% ( CPI: 8,6 versus 8,3 verwachting)

Economen denken dat vandaag een CPI wordt aangekondigd van 8,8. Betekent dit dat je nu bearish moet zijn? Absoluut niet, dit zijn gewoon de statistieken van de CPI-rapporten van 2022.

Alle zes voorgaande maanden kwam de CPI overeen, of zelfs hoger uit dan wat er werd verwacht. Dat betekent dat er in 2022 nog geen CPI-rapport is verschenen waarin het werkelijke inflatiecijfer lager is dan de consensusschatting. Als dat wel het geval zou zijn, dan zouden deze cijfers er misschien iets minder onheilspellend uitzien.

Wat als CPI lager uitvalt?

Er is een kans dat de CPI deze maand lager uitvalt dan de verwachtte 8,8%. Tom Simons, econoom bij Jefferies, verwacht dat de CPI van juni wellicht niet helemaal klopt, en dat kan betekenen dat de verwachtte inflatie hoger uitvalt dan in de praktijk. Hij wijst er op dat veel winkels te lage voorraden hebben doorgegeven, waardoor prijzen in de praktijk lager kunnen zijn.

Hij verwacht dat als de inflatiecijfers van juni hoog uitvallen, dit weleens het hoogtepunt kan zijn en dat de markten hier positief op zullen reageren. Maar het kan ook zomaar zijn dat de inflatie lager is.

“Als blijkt dat de inflatie lager uitvalt dan verwacht, zullen de markten ook worden aangemoedigd,” merkte hij op. “Hoe dan ook, er komt een opluchtingsrally aan.”

The post Vandaag belangrijk voor Bitcoin, inflatiecijfers VS vanmiddag bekend appeared first on BTC Direct | Nieuws.