Vandaag om 19:30 spreekt Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank, over het verhogen van de rente, de staat van de economie en de arbeidsmarkt. De aandelenmarkten lijken slecht nieuws te verwachten, maar Bitcoin en crypto zijn juist opgeveerd.

Economie, inflatie en arbeidsmarkt

Powell zal vanavond om 19:30 nederlandse tijd op een Brookings Institution-evenement spreken over de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie, inflatie en de arbeidsmarkt. Tijdens deze speech worden geen details van een renteverhoging gedeeld, maar dat weerhoudt beleggers er niet van om te zoeken naar aanwijzingen over wanneer de Fed het tempo van de renteverhogingen zal vertragen.

Waarom juist deze toespraak? Omdat vlak hierna de inflatie- en banenmarktdata worden vrijgegeven van de afgelopen periode. Deze data speelt een grote rol tijdens de FOMC-vergarding in december, waar het tempo van de renteverhoging wordt vastgesteld.

Eventuele impact op Bitcoin

Wat heeft dit met Bitcoin te maken? Als Powell zijn toespraak van vanavond gebruikt om opnieuw te bevestigen dat de Amerikaanse rentetarieven langer hoog zullen moeten blijven om de hoge inflatie tegen te gaan, betekent dit dat de dollar de recente daling omkeert en weer zal stijgen.

Wij hebben in meerdere analyses aangetoond dat er een hoge, negatieve correlatie is tussen de sterkte van de dollar en de koers van Bitcoin. Het komt neer op hoe meer de dollar waard is, des te groter de kans dat Bitcoin daalt. En hoe zwakker de dollar, hoe meer Bitcoin in waarde kan stijgen.

Dat zie je terug in het correlatie-coëfficiënt tussen de Bitcoin koers in dollars, en de DXY. De DXY is de waarde van de dollar ten opzichte van een mandje internationale valuta. Dit jaar staat de indicator vooral onder de 0.00, wat betekent dat Bitcoin en de dollar omgekeerd bewegen.

Aandelen zijn al gedaald

De aandelenmarkten verwachten dat Powell zal hinten naar een agressieve rentestijging. Hoewel de SP500 deze maand hoogstwaarschijnlijk in het groen zal afsluiten, staan Apple en Amazon in het rood.

Het aandeel Apple daalde met 2,1%, een daling voor de vierde opeenvolgende sessie. Dit kan ook komen door de recente protesten tegen Covid-19-maatregelen in China, onder meer bij ‘s werelds grootste iPhone-fabriek.

Aandelen grote Amerikaanse bedrijven die meer dan 1% hebben verloren zijn Amazon, NVIDIA en Tesla.

Met hoeveel basispunten stijgt rente?

Beleggers houden Powell dus nauwlettend in de gaten in de aanloop naar de vergadering in december. De afgelopen maanden zijn vier opeenvolgende renteverhogingen van 0,75 procentpunt doorgevoerd, verwacht wordt dat de rente in december met ‘maar’ 0,5 procentpunt zal stijgen.

Maar als er een pauze van renteverhogingen wordt aangekondigd, dan kan dat de markten weer doen laten stijgen.

Bitcoin geeft macht terug

Dit onderstreept nogmaals bij wie de macht ligt. Mannen in pakken kunnen aan de knoppen draaien en alles duurder of goedkoper maken voor de gewone man. Ze hebben de macht om de financiële markten in euforie te doen losbarsten of juist een depressie aan te praten.

Satoshi Nakamoto leerde deze harde les tijdens de financiële crisis van 2007-2008 en ontwierp een betaalsysteem en bijbehorende valuta waar niemand aan de knoppen zit.

‘Dit is een door de Fed veroorzaakte recessie, dus als hij uiteindelijk draait, zou de markt vrij snel omhoog moeten gaan,’ zei Steve Grasso, CEO van Grasso Global, op CNBC’s “Fast Money”.

The post Vanavond belangrijke toespraak voor Bitcoin op korte termijn appeared first on BLOX | Nieuws.