De verkiezingen komen er aan, en de zittende gouverneur van het Indonesische eiland Bali heeft stemmen te winnen. Eerder beloofde hij iets te doen aan de scooteroverlast van toeristen, en nu lijkt hij crypto-betalingen aan te willen pakken.

Alleen betalen met Indonesische roepia

Wayan Koster, de gouverneur waar we het in de intro al over hadden, waarschuwt dat fiatgeld de enige vorm van legale betaling is. Hij organiseerde gisteren een persconferentie, waarbij hij waarschuwde dat toeristen die ‘crypto gebruiken als betaalmiddel stevig zullen worden aangepakt.’

Met stevig aanpakken doelt hij op het land uit, boetes, strafrechtelijke vervolging, sluiting van bedrijven en andere strenge sancties.

Handel crypto toegestaan, betalingen niet

Bij de persconferentie waren ook de hoofdinspecteur van politie van Bali en Trisno Nugroho, het hoofd van het Bali Representative Office voor Bank Indonesia, aanwezig. Nugroho bevestigde dat het verhandelen van crypto is toegestaan, maar het gebruik ervan als betaalmiddel verboden is.

Gouverneur Koster benadrukte dat de Indonesische munteenheid, de roepia, de enige legale valuta is voor betalingen in het land. Het gebruik van andere valuta kan leiden tot een maximale gevangenisstraf van een jaar en een boete van 200 miljoen roepia, dat is ongeveer 12.500 euro.

Bedrijven op Bali accepteren crypto

De persconferentie is een reactie op een krantenartikel van afgelopen vrijdag, waarin stond dat verschillende bedrijven op Bali crypto accepteren. Dit zijn allemaal bedrijven die diensten aan toeristen aanbieden, zoals een meditatie-retraite, een cryptocafe en een motorverhuurbedrijf. Dat cryptocafe is opgezet door een Indonesisch crypto-exchange, dus dat moet niet als een verrassing komen.

Net als op de rest van de wereld kunnen ook Indonesische politici veel roepen, maar het is onmogelijk om dit te handhaven.

Deze zomer zijn er ook veel Nederlanders die naar Bali vliegen voor een vakantie. Het exotische eiland trekt jaarlijks duizenden toeristen van over de hele wereld vanwege zijn adembenemende natuur, prachtige stranden en rijke cultuur. Kleine kans dat een verbod op cryptobetalingen hier enige invloed op zal hebben.

The post Vakantie op Bali? Tip: wees voorzichtig met betalen in crypto en Bitcoin appeared first on BLOX | Nieuws.