Sinds de ineenstorting van stablecoin UST van Terra proberen andere stablecoinbedrijven investeerders te overtuigen dat hun stablecoin veilig is. Circle, het bedrijf achter USDC, heeft er daarom voor gekozen om zo transparant mogelijk te zijn.

Circle wil transparant zijn

Circle heeft daarom een rapportage gedeeld waarin ze in detail aangeven hoe hun reserves zijn opgebouwd. Deze reserves zijn nodig als onderpand om ervoor te zorgen dat elke uitgegeven USDC ook daadwerkelijk één dollar waard blijft.

Het is voor het eerst dat Circle zoveel details deelt, maar er moet er wel bij vermeld worden dat dit rapport niet gecontroleerd is door een externe partij. Toch geeft het wel aan dat het bedrijf ziet dat transparantie belangrijk is om het vertrouwen van investeerders te behouden.

Dollars en staatsobligaties

Het rapport van Circle laat zien dat het bedrijf niet langer commercial paper aanhoudt, een soort kortlopend, ongedekt schuldinstrument, als onderdeel van zijn dienstverlening. In juli vorig jaar hield Circle 9% van zijn reserves aan in commercial paper, maar beloofde later volledig over te stappen op contanten en Amerikaanse staatsobligaties.

Uit het rapport van deze week blijkt dat Circle op 30 juni voor 42,1 miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties bezat. Al deze obligaties vervallen vóór 29 september of eerder. De rest van de reserves van het bedrijf, 13,6 miljard dollar, wordt naar verluidt in echte dollars opgeslagen en aangehouden bij gereguleerde financiële instellingen zoals Signature Bank, Silicon Valley Bank, Silvergate Bank en anderen.

Dat brengt de totale reserves van Circle op 55,7 miljard dollar, iets meer dan de 55 miljard USDC-tokens die momenteel in omloop zijn.

Bron: Coinmarketcap

Hoe blijft waarde van stablecoin stabiel?

USDC is momenteel de op drie na grootste cryptocurrency volgens marktkapitalisatie en de op een na grootste stablecoin in de crypto-economie. Een stablecoin tracht altijd dezelfde waarde te behouden als de fiatvaluta die ze vertegenwoordigen. Zo zijn er stablecoins die altijd 1 euro of 1 yen waard zijn, en in het geval van USDC 1 dollar.

Doorgaans bereiken stablecoins stabiliteit door onmiddellijke en gemakkelijke inwisselbaarheid te bieden tegen de onderliggende waarde. Het grote publiek moet er op kunnen vertrouwen dat het bedrijf achter de stablecoin er alles aan doet om de prijs stabiel te houden op 1 dollar. Mocht de waarde van USDC op een beurs bijvoorbeeld hoger of lager uitvallen, dan creëert dit arbitragemogelijkheden voor handelaren.

Maar de markt, politici en regelgevers zijn veelal skeptisch over veel stablecoinbedrijven. Zij trekken de betrouwbaarheid van deze bedrijven in twijfel, en denken dat deze bedrijven helemaal niet kunnen garanderen dat hun stablecoin altijd 1 dollar waard is.

Ondergang van Terra

Die stemmen zijn alleen maar luider geworden na de ineenstorting van een van de grootste stablecoinprojecten in de geschiedenis van cryptocurrency. In mei stortte namelijk Terra’s UST ineen. De koers van UST daalde snel van 1 dollar naar waardeloos, waardoor de betrouwbaarheid van andere stablecoins ook in twijfel werd getrokken. Het grote verschil is dat Terra nooit de benodigde dollars in kas had, en vertrouwde op een algoritme om de waarde stabiel te houden. Dit algoritme werd bepaald door code en niet door genoeg financiële reserves. Ze hielden verschillende cryptocurrency’s aan die ze verkochten en weer aankochten om de schatkist op pijl te houden.

Terra trok miljarden dollars aan investeringen binnen omdat ze tot 20% rente boden op UST-deposito’s op het inmiddels ter ziele gegane leenprotocol Anchor. Nadat gebruikers hun geld van Anchor haalden, slaagde UST er niet in om zijn prijs vast te houden en zowel de stablecoin als zijn zustertoken LUNA waren binnen een paar dagen waardeloos.

Paxos en Tether

Gecentraliseerde stablecoin-uitgevers zoals Circle, Tether en Paxos hebben sindsdien meer druk ondervonden om hun klanten te verzekeren dat hun tokens niet hetzelfde lot zullen ondergaan.

Vorige week bracht Paxos een soortgelijk rapport uit over zijn reserveposities. Paxos is uitgever van stablecoin USDP en het bewaarplatform achter de op twee na grootste stablecoin, BUSD. Volgens hun eigen rapportage bestaat hun schatkist uitsluitend uit schatkistpapier, staatsobligaties en contanten, deze zouden een waarde vertegenwoordigen van 17,5 miljard dollar.

Nadat Circle en Paxos deze cijfers hebben gedeeld, is het wachten op Tether.

The post USDC stablecoin van Circle volledig gedekt door dollars en Amerikaanse staatsobligaties appeared first on BTC Direct | Nieuws.