Een van de grootste universiteiten van de Verenigde Staten biedt een wel heel bijzonder curriculum: lessen over Bitcoin. Dat zegt professor Korok Ray, die de studenten alles over Bitcoin zal leren.

De professor vertelde op Twitter dat hij een primeur heeft en als eerste les mag geven over Bitcoin op Texas A&M. Texas A&M is een openbare onderzoekuniversiteit gelegen in College Station in de Amerikaanse staat Texas. Het is het gezicht van het Texas A&M Universitair systeem.

Lespakket richt zich op Bitcoin protocol

Er worden honderden cursussen aangeboden online, de één nog sexier dan de andere. Allemaal beloven ze je dat je jezelf rijk kan maken door te leren traden. Met mooie beelden van exotische plekken en dure auto’s beloven de influencers je bergen van (digitaal) goud.

De lessen van Korok Ray hebben niets te maken met trading, het lezen van grafieken en hoe je winst moet genereren. Zijn lessenpakket heet ‘Bitcoin Protocol’ en is voor studenten van het College of Engineering en Mays Business School. De eerste lessen beginnen dinsdag 17 januari, als het nieuwe semester begint.

School overtuigen van belang Bitcoin

Ray deelde zijn plannen middels een 4-delig draadje op Twitter. Hij zegt dat ze het boek ‘Programming Bitcoin’ van Jimmy Song zullen volgen om te kijken hoe het protocol van Bitcoin er uit ziet. Studenten leren ‘een Bitcoin-bibliotheek helemaal opnieuw op te bouwen.’

De professor voegde eraan toe dat het hem veel moeite en tijd heeft gekost om dit lesprogramma goedgekeurd te krijgen. Ray heeft er maanden aan gewerkt om de relevante curriculumcommissie van de school te overtuigen.

Bitcoin helpt bij financiële geletterdheid

Onderwijs kan een belangrijke pijler worden voor het normaliseren van Bitcoin en cryptocurrency. Leren over Bitcoin verhoogt de financiële geletterdheid. Bitcoin heeft raakvlakken met finance, economie, filosofie, programmeren en is een goede leermeester over hoe oneerlijk de wereld is.

Hoe meer kennis er beschikbaar is, des te minder discussies hopelijk beginnen met dat crypto niets meer dan speculatie is. Crypto wordt te snel en te vaak afgedaan als speculatie, iets zonder intrinsieke waarde.

Maar dat is een naïef en slecht geïnformeerd standpunt. Hopelijk helpen de lessen van Korok Ray een nieuwe generatie universiteitsstudenten om meer begrip te tonen voor het onbekende.

Jay-Z en Jack Dorsey starten Bitcoin Academy

Jay-Z en Jack Dorsey lanceerden afgelopen zomer The Bitcoin Academy, met speciale lessen voor kinderen van 5 tot 17 jaar. De lessen in de academie zijn gratis en worden zowel online als offline aangeboden. 

Dit soort initiatieven zijn belangrijk voor crypto om financiële educatie in de klaslokalen nieuw leven in te blazen, en hopelijk gaat het verder dan jongeren vertellen wie Satoshi Nakamoto is.

Ergens is het te begrijpen dat scholen en universiteiten huiverig zijn om les te geven over crypto. Crypto heeft helaas de perceptie dat het niets meer is dan gokken of een investering met hoge risico’s, en het zal tijd vergen om dit te veranderen.

Kinderen leren over crypto, zonder crypto te benoemen

Maar tegelijkertijd is het wel broodnodig om kinderen iets mee te geven over crypto. De huidige onderwijsmodellen zijn niet ingericht om kinderen voor te bereiden op bepaalde aspecten van de digitale wereld waarin ze terechtkomen.

Basisschoolleerlingen en tieners hoeven niet te begrijpen wat een blockchain is, of de nuances tussen Proof-of-Work en Proof-of-Stake onder de knie te krijgen. Maar er kunnen wel praktische lessen gegeven worden die focussen op de concepten die ze al begrijpen.

Kids gebruiken hun geld al om digitale activa te kopen. Deze uitgaven vinden plaats in digitale gamewerelden zoals Roblox of Fortnite.

Het is een kwestie van tijd voordat een of ander slim bedrijf kinderen overtuigd dat hun NFT-collectie de nieuwe Flippo’s zijn en er een verzamelrage begint. Dan is het wel handig als scholen, maar ook zeker ouders, hier over mee kunnen praten en kinderen de juiste tools mee kunnen geven om goede beslissingen te nemen.

The post Universiteit geeft vanaf dit semester les over Bitcoin appeared first on BLOX | Nieuws.