UK Finance, een vooraanstaande Britse handelsorganisatie in de bank- en financiële sector, heeft een experimentele fase gelanceerd met de focus op het Regulated Liability Network (RLN). Elf lidorganisaties nemen deel aan dit innovatieve project, dat gericht is op het verkennen van de technische, juridische en klantgerichte voordelen van het RLN in verschillende praktijksituaties.

De deelnemende organisaties zijn niet de minsten en omvatten grote namen zoals Barclays, Citi, HSBC, Lloyds Banking Group, Mastercard, NatWest, Nationwide, Santander, Standard Chartered, Virgin Money en Visa. De resultaten van deze experimentele fase worden deze zomer verwacht, volgend op de bevindingen van de ontdekkingsfase die in september zijn gepubliceerd.

Het RLN, geïntroduceerd in november 2022, beoogt een interoperabiliteit tussen gereguleerde vormen van geld door middel van blockchain technologie, waarbij zowel activa als passiva op dezelfde grootboek worden geplaatst. Peter Left, hoofd van digitale en marktinnovaties bij Lloyds Banking Group, benadrukte de potentie van RLN: “Met een commercieel gedreven benadering kan RLN nieuwe functies voor klantengeld ontgrendelen in een scala van detailhandel- en groothandeltoepassingen.”

Experimenteren

Het experiment zal in drie specifieke use-cases diepgaand onderzoek verrichten. Ten eerste wordt de optie van betaling-bij-levering voor fysieke producten onderzocht, met als doel het verminderen van fraude bij online transacties. Daarnaast wordt gekeken naar het verbeteren van de transparantie voor klanten tijdens het huisaankoopproces om zodoende overdrachtsfraude te minimaliseren. De derde case study richt zich op het gebruik van digitaal geld voor de afwikkeling van digitale obligaties.

Deze experimenten sluiten aan bij Project Rosalind, een samenwerkingsverband tussen de Bank for International Settlements en de Bank of England, dat de interactie van banken met een mogelijke centrale digitale valuta (CBDC) via application programming interfaces (API’s) heeft bestudeerd. De functionaliteit van het RLN zal binnen een technische ‘sandbox’ worden getest.

Dit initiatief weerspiegelt een groeiende trend van financiële instellingen die de mogelijkheden van digitale valuta en blockchain technologie verkennen, zoals recente proeven in de Verenigde Staten met de Federal Reserve Bank van New York en SWIFT hebben aangetoond.


The post UK Finance lanceert baanbrekend experiment met Regulated Liability Network voor CBDC appeared first on Bitcoinmagazine.nl.