Tornado Cash-ontwikkelaar Alex Pertsev komt vrij uit de gevangenis, na bijna negen maanden vast te hebben gezeten. Pertsev werd in augustus vorig jaar gearresteerd door de Nederlandse autoriteiten. Hij werd verdacht van betrokkenheid bij witwassen via de cryptomixingservice Tornado Cash.

Cointelegraph wist dit te bevestigen bij personen die bekend zijn met de zaak. Pertsev zal op 26 april, tevens zijn verjaardag, weer thuis zijn. De voorwaardelijke vrijlating onder toezicht betekent dat de gevangen Tornado Cash-ontwikkelaar de rechtszaak thuis kan afwachten.

Pertsev werd kort na de plaatsing van tientallen Tornado Cash-adressen op de sanctielijst van het Office of Foreign Asset Control (OFAC) van het Amerikaanse ministerie van Financiën op 8 augustus gearresteerd. 

Onder toezicht

De voorwaardelijke vrijlating betekent dat Pertsev onder toezicht komt te staan met een enkelband, aldus de vrouw van Pertsev, die met Cointelegraph sprak en haar blijdschap over het nieuws uitte. “Ik geloof dat we nu in staat zullen zijn om ons volledig voor te bereiden op de verdediging en te bewijzen dat Alex niets heeft gedaan waarvan hij wordt beschuldigd, en het spijt me enorm voor de verspilde tijd die hij in de gevangenis heeft doorgebracht. Het had een krachtige impact op hem en op mij; het veranderde ons leven ingrijpend. Maar het belangrijkste is dat hij binnenkort vrij zal zijn.”

Eerder, in november, wees een Nederlandse rechtbank het verzoek van de ontwikkelaar af om vrijgelaten te worden onder toezicht. Dit was op basis van het argument van de aanklager dat Pertsev een vluchtrisico vormde. De aanklager betoogde dat Pertsev een centrale rol speelde in de werking van Tornado Cash. De borgtocht van de ontwikkelaar werd opnieuw geweigerd in februari.

Crypto mixing 

Crypto mixers of mixing services zijn platformen de oorsprong van crypto-transacties kunnen verbergen. Het doel van deze mixers is om transacties anoniem en moeilijk traceerbaar te maken. Deze platformen mengen daarom vaak één cryptocurrency-transactie met andere en sturen ze naar verschillende wallet-adressen. Tornado Cash was een van de meest populaire mixing services vóór de sancties.

Het nieuws over Pertsevs vrijlating onder toezicht zorgt voor gejuich in de crypto-gemeenschap. De oprichter van Crypto Canal, een crypto-educator die de zitting bijwoonde, zei vervolgens dat het belangrijkste is dat Pertsev “rond kan lopen en kan werken aan zijn verdediging, iets dat praktisch onmogelijk was tijdens zijn detentie.”

The post Tornado Cash-ontwikkelaar Pertsev komt onder toezicht vrij appeared first on BLOX | Nieuws.