Alexey Pertsev, de ontwikkelaar van het Tornado Cash protocol op Ethereum, zit momenteel al drie maanden in voorarrest zonder aanklacht. Voorarrest is een term uit de rechtspraak die betekent dat een verdachte wordt vastgehouden voordat zijn zaak door een rechter is beoordeeld. Nu is bekend dat Pertsev tenminste tot zijn volgende hoorzitting op 21 april in voorarrest blijft.

Wat is Tornado Cash?

Tornado Cash is een zogenaamd mixing-protocol op Ethereum. De software van Pertsev maakt het voor gebruikers van Ethereum mogelijk om hun sporen uit te wissen. In principe is dat iets wat voor iedereen die zijn of haar privacy hoog in het vaandel heeft een interessant stukje digitaal gereedschap. Het nadeel van een tool als Tornado Cash is dat het ook populair is onder criminelen.

Alles bij elkaar zorgt dat voor een lastige discussie. Je kunt een hamer gebruiken om dingen te bouwen, maar ook om dingen te slopen. Noord-Koreaanse hackers gebruiken Tornado Cash bijvoorbeeld regelmatig voor het witwassen van gestolen fondsen. Dat is voor de Amerikaanse autoriteiten ook de reden geweest om de software te verbieden.

Als gevolg daarvan staan alle adressen die gelinkt zijn aan Tornado Cash op een zwarte lijst en moeten crypto exchanges deze in principe negeren. Op die manier hopen de Amerikaanse autoriteiten dat ze kunnen voorkomen dat criminelen Tornado Cash gebruiken om gestolen crypto om te zetten in fiatgeld.

De arrestatie van Pertsev

Dan komen we bij Pertsev, het brein achter Tornado Cash. Je kunt stellen dat de ontwikkelaar weinig verkeerd heeft gedaan met de bouw van het protocol. In principe heeft hij een stuk gereedschap ontwikkeld en is het aan de wereld om daarmee aan het werk te gaan. Het is op dit moment nog niet duidelijk wat precies de aanklacht tegen Pertsev is en in hoeverre hij fout zit.

Het is mogelijk dat wij bepaalde informatie niet hebben, waar de Nederlandse autoriteiten wel over beschikken. Als het puur gaat om de ontwikkeling van Tornado Cash, dan is het lastig om goed te praten dat Pertsev nu al drie maanden in voorarrest zit.

De komende maanden leren we meer over de kwestie, omdat op 21 april de volgende hoorzitting op het programma staat. Ook is er voor 24 mei een vooronderzoek op de agenda gezet door de rechtbank Oost-Brabant.

Geen formele aanklacht

Tot dusver is er nog geen formele aanklacht ingediend tegen Pertsev. Het enige officiële bericht wat wijst op een potentiële aanklacht is afkomstig van de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD), een organisatie in Nederland die financiële fraude en belastingfraude moet tegengaan.

Zij beschuldigen Pertsev ervan “criminele geldstromen te verhullen en het witwassen van fondsen te faciliteren via het op Ethereum gebouwde Tornado Cash.” In totaal zou er via Tornado Cash zo’n 7 miljard dollar aan gestolen fondsen witgewassen zijn, waaronder ruim 455 miljoen dollar van de Noord-Koreaanse Lazarus Group.

Bitcoin-ontwikkelaar Sjors Provoost is niet blij met het bovenstaande bericht van de FIOD. Volgens Provoost creëert de FIOD met hun bericht het idee dat de ontwikkeling van open source software strafbaar is. “Als dat de bedoelde boodschap was, never mind. Maar leg anders wat meer de nadruk op het direct profiteren van witwas-transacties, dat staat nu diep begraven in het persbericht.

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

The post Tornado Cash ontwikkelaar in Nederland al 3 maanden in voorarrest zonder aanklacht appeared first on BLOX | Nieuws.