De centrale bank van Hong Kong (Hong Kong Monetary Authority) heeft banken in de regio opgeroepen om diensten te verlenen aan cryptocurrency-bedrijven voordat ze een vergunning krijgen. De HKMA heeft onlangs een regel doorgevoerd die geautoriseerde instellingen verplicht om een op risico gebaseerde aanpak te volgen bij de bestrijding van witwassen. Daarnaast moet het helpen bij het verkrijgen van bankdiensten voor gereguleerde virtual asset service providers (VASP’s).

Speciale divisies voor crypto

De toezichthouder benadrukte dat de maatregelen voor klantenonderzoek (CDD) in verhouding moeten staan tot het risiconiveau van de klant om onnodige belasting te voorkomen. De HKMA drong er bij instellingen in Hong Kong op aan om aandacht te besteden aan marktontwikkelingen en een toekomstgerichte benadering van nieuwe sectoren, zoals de cryptomarkt.

Bovendien moedigde de toezichthouder kredietverstrekkers aan om personeel op te leiden en speciale divisies te vormen om de crypto-industrie te ondersteunen. Daarnaast werd de nadruk gelegd op het vermijden van een ‘wholesale de-risking approach’ die nieuwe industrieën of bepaalde nationaliteiten afwijst.

Belangrijke stap

De nieuwe crypto-regelgeving die particuliere beleggers officieel in staat zal stellen cryptocurrencies zoals Bitcoin te kopen en verkopen, wordt naar verwachting op 1 juni 2023 van kracht in Hong Kong. In de circulaire benadrukte de HKMA dat geautoriseerde instellingen moeten proberen VASP’s met een vergunning en regulering door de Securities and Futures Commission te ondersteunen bij hun legitieme behoefte aan bankrekeningen in Hong Kong.

Ze moeten ook rekening houden met de ‘principiële goedkeuring’ die door de relevante autoriteit is afgegeven aan VASP-licentieaanvragers in het CDD-proces. Dit in plaats van geen actie te ondernemen totdat de VASP-licentie daadwerkelijk is verleend, zo valt er te lezen.

De HKMA erkende ook dat er risico’s verbonden zijn aan de cryptomarkt. Het benadrukte echter dat een aanpak op basis van risico’s en samenwerking tussen toezichthouders en de sector de meest effectieve manier is om deze risico’s te beheersen. De stap van de toezichthouder is een belangrijke stap in de richting van meer acceptatie en regulering van cryptocurrencies in Hong Kong.

The post Toezichthouder Hong Kong eist dat banken rekeningen openen voor cryptobedrijven appeared first on BLOX | Nieuws.