Tijdens The B-word spraken Elon Musk, Jack Dorsey en Cathie Wood over hun visie voor Bitcoin. Dorsey had Musk uitgenodigd om tijdens het evenement ‘hét’ gesprek aan te gaan, vanwege Musk’s bezwaren met betrekking tot Bitcoin’s energieverbruik. Die bezwaren lijken nu voor een deel weggenomen: als de positieve cijfers over energieverbruik van Bitcoin kloppen dan zal Tesla opnieuw bitcoinbetalingen accepteren, zei Musk. Hij zegt nog altijd een voorstander te zijn van Bitcoin.

Alle ogen waren woensdag gericht op de livestream van The B-word, een evenement gericht op educatie en het ontkrachten van misinformatie over Bitcoin. De grote publiekstrekker was het gesprek tussen Elon Musk, Jack Dorsey en Cathie Wood.

Elon Musk had zich eerder een voorstander van Bitcoin verklaard, investeerde erin en autofabrikant Tesla accepteerde korte tijd bitcoinbetalingen. Vanwege zorgen over het energieverbruik van Bitcoinmining uitte Musk zich later steeds kritischer en Tesla stopte al snel weer met het accepteren van bitcoin.

Twitter en Square-CEO Jack Dorsey nodigde Musk daarom kortgeleden uit om tijdens The B-word ‘hét’ gesprek aan te gaan, om de misverstanden op te klaren. Cathie Wood van Ark Invest sloot zich erbij aan.

Hét gesprek

Musk gaf tijdens het gesprek aan dat hij nog altijd gecharmeerd is van Bitcoin en het potentieel ervan ziet. Geld is een informatiesysteem en zodoende ligt het volgens hem voor de hand om iets te steunen dat de efficiëntie en kwaliteit van de economie verbetert.

“In het algemeen ben ik een voorstander van bitcoin en het idee van cryptovaluta in het algemeen”, aldus Musk. De belangrijkste oplossingen die Bitcoin volgens hem op dit moment bieden zijn schaarste en decentralisatie. De bruikbaarheid voor normale mensen is volgens hem nog niet goed genoeg, maar een tweede laag zoals het Lightning Network zou dat kunnen verbeteren.

Musk zei dat hij zichzelf niet als een investeerder ziet. Hij heeft alleen aandelen SpaceX en Tesla, omdat dat zijn eigen bedrijven zijn. “Maar daarnaast bezit ik ook bitcoin, en Tesla bezit bitcoin en SpaceX bezit bitcoin”, vertelde Musk.

Hij en zijn bedrijven hebben echter geen bitcoin gekocht om het duurder te verkopen, zei hij. “Als de prijs van bitcoin naar beneden gaat, dan verlies ik geld. Ik pump misschien wel, maar ik dump niet”, lichtte Musk toe. “Ik geloof in ieder geval niet in het omhoog krijgen van de prijs en daarna verkopen, of iets in die richting. Ik zou graag zien dat Bitcoin slaagt.”

Duurzame energiebronnen

Aan de andere kant heeft hij met Tesla ook het streven om de overgang naar duurzame energie te versnellen, vertelde hij. De recente snelle toename van de Bitcoin hash rate impliceert dat er veel meer energie verbruikt wordt en hij is er sceptisch over of dat duurzame energie betreft.

Dat zou namelijk niet aansluiten op de missie van Tesla. Het energieverbruik hoeft van hem niet het schoonste van de wereld te zijn, zei Musk, maar het kan ook niet het vuilste zijn.

Toch geeft hij toe dat het erop lijkt dat bitcoinmining steeds meer gebruik maakt van hernieuwbare energiebronnen of energie uit energieoverschotten. Op de lange termijn denkt hij bovendien dat hernieuwbare energie het goedkoopste zal zijn. Volgens recent onderzoek van de Bitcoin Mining Council zou de energiemix van het Bitcoinnetwerk tegenwoordig voor 56% uit duurzame energie bestaan.

Musk zei nog te willen onderzoeken of het percentage hernieuwbare energie daadwerkelijk rond of boven de 50% ligt en dat de stijgende trend doorzet. Mocht dat het geval zijn, dan zal Tesla waarschijnlijk weer bitcoinbetalingen accepteren. “Zolang er een bewuste en doelgerichte inzet is van de miningcommunity om over te stappen op hernieuwbare energie dan kan Tesla zich daar natuurlijk achter scharen”, aldus Musk.

Enthousiast


“Ik weet dat Alex Gladstein later zal spreken over de 4,3 miljard mensen in de wereld die gegijzeld zijn door autoritaire regimes, of de 1,3 miljard die in omstandigheden leven met inflatiecijfers met twee of drie cijfers – als het niet meer is. Hen redden van de vernietiging van hun koopkracht is absoluut een nobel sociaal streven.” -Cathie Wood, Ark Invest, The B-word

Elon Musk lijkt nog altijd enthousiast over het potentieel van Bitcoin en decentralisatie. Een toekomst met een welvarende Bitcoineconomie is volgens hem wenselijk en goed voor de wereld. Musk hoopt dat het de efficiëntie van het geldsysteem verbetert, met een betere levensstandaard als gevolg.

Ook vindt hij het goed dat Bitcoin het individu sterkt in relatie met de overheid. “Sommige mensen zijn tegen corporaties, maar vóór de overheid… Maar de overheid is de grootste corporatie van allemaal, en het heeft een monopolie op geweld. Dus als je tegen corporaties bent, zou je echt een hekel moeten hebben aan overheden”, zei Musk. Bitcoin herstelt volgens hem de balans enigszins door meer macht te geven aan het individu.

Eigen beheer van de private keys is daarbij essentieel, denkt Musk. “Als jij de enige bent die jouw private keys bezit, dan bezit jij het. Als iemand anders jouw private keys heeft dan bezitten zij het effectief ook. En dan is de veiligheid van jouw crypto afhankelijk van hen of elke entiteit die hen kan beïnvloeden.”

Musk suggereerde tijdens het gesprek ook dat Jack Dorsey bitcoinbetalingen zou kunnen accepteren van adverteerders op Twitter. Het zou wat hem betreft goed zijn als er meer mogelijkheden zijn om bitcoin te besteden. Dorsey leek het ermee eens en voegde eraan toe dat hij ook denkt aan algemene commercie via Twitter.


“Mijn hoop is dat het (bitcoin) wereldvrede brengt, of helpt wereldvrede te creëren. Elon zei het eerder al: we hebben allerlei monopolies op geweld en het individu heeft geen macht. En de hoeveelheid kosten en afleiding die ons financiële systeem opleveren zijn écht en dat leidt de aandacht af van de grotere problemen.” – Jack Dorsey, CEO Twitter & Square, The B-Word

Video

Klik op deze link of op het plaatje hieronder om het volledige gesprek tussen Elon Musk, Jack Dorsey en Cathie Wood tijdens The B-word te bekijken.

Boven: Klik op het plaatje hierboven voor het volledige gesprek tijdens The B-wordLees ook eens onze eerdere artikelen over Elon Musk en Tesla of lees verder over Jack Dorsey, die zich al jaren inzet ten gunste van Bitcoin.