Een artikel in de Wall Street Journal (WSJ) claimt dat de balans van Tether dusdanig wankel is, dat een daling van 0,3 procent van de reserve-assets het bedrijf technisch insolvent maakt. In het artikel van 27 augustus focussen journalisten Jean Eaglesham en Vicky Ge Huang zich op de wazige status van de reserves van Tether en de langverwachte controle daarvan die al sinds 2017 loopt.

“Dun dekentje van assets”

Eaglesham en Huang maken zich wat Tether betreft zorgen over het “dunne dekentje van assets” dat het bedrijf beschermt tegen de crypto-winter. Zodra de schulden van Tether zwaarder beginnen te wegen dan de assets, kan dat volgens de twee een drama veroorzaken op de markt. “Een daling van 0,3 procent in de assets kan Tether technisch insolvent maken, een ontwikkeling die het vertrouwen van investeerders kan schaden en een golf aan problemen kan veroorzaken voor het bedrijf”, aldus Eaglesham en Huang.

Op het moment van schrijven heeft Tether voor 67,74 miljard dollar aan assets en voor 67,54 miljard dollar aan schulden. Dat is een verschil van slechts 191 miljoen dollar, zo blijkt uit de gegevens op de website van Tether. Chief Technology Officer Paolo Ardoino beweert dat het allemaal wel meevalt met de marges. Ardoino laat tegenover Cointelegraph weten te verwachten dat de assets van Tether de komende maanden “significant zullen groeien.”

Voor bijna 80 procent gedekt door cash

Op de website van Tether staat dat de stablecoin van het bedrijf voor 79,62 procent gedekt is door cash, korte termijn schuldpapieren en commerciële schuldpapieren. De overige dekking bestaat voor 8,36 procent uit investeringen, voor 6,77 procent uit gegarandeerde leningen en voor 5,25 procent uit bedrijfsobligaties, fondsen en edelmetalen. Ardoino wilde met de journalisten van de WSJ niet delen uit wat voor soort “overige investeringen” de balans bestaat.

De samenstelling van de reserves van Tether is al jaren een onderwerp van gesprek binnen de crypto-wereld. Met name doemdenkers roepen al praktisch vanaf het begin dat Tether een grote bom is die op termijn moet exploderen. Dat heeft in februari 2021 zelfs tot een afspraak met een Amerikaanse rechter geleid, als gevolg waarvan Tether verplicht is ieder kwartaal de samenstelling van een deel van zijn kasreserves te delen.

Tether zet stapje extra

Als gevolg van de controverse rondom het bedrijf is Tether van plan om binnenkort een stapje extra te zetten. Paolo Ardoino geeft in het artikel van de WSJ aan dat zijn bedrijf van plan is om op korte termijn maandelijks informatie over de reserves te publiceren. Het bedrijf voelt zich duidelijk gedwongen om meer transparant te zijn en aan de industrie te bewijzen dat alle aantijgingen niet kloppen. Het zou voor crypto een goede zaak zijn als dat inderdaad het geval blijkt. Als Tether implodeert, dan heeft dat in potentie grote gevolgen voor het vertrouwen in de sector.

Eerder deze maand tekende Tether een contract bij het grote BDO Italia om zich bij te laten staan bij het opstellen van de maandelijkse rapporten. Een accountancy-bedrijf als BDO geeft de rapporten van Tether extra vertrouwen, omdat zij in principe een onafhankelijke partij zijn. Een volledige controle van Tether heeft echter nog nooit plaatsgevonden. Dat zou een stap zijn die de boekhouding van Tether compleet transparant maakt en in theorie alle twijfels kan wegnemen. 

The post “Tether kan imploderen als de assets op zijn balans met 0,3 procent zakken” appeared first on BTC Direct | Nieuws.