Marko Kolanovic, het hoofd van global markets bij JPMorgan, adviseert beleggers momenteel om aandelen te dumpen en in plaats daarvan goud te kopen. In zijn advies heeft Kolanovic het natuurlijk niet over Bitcoin, maar sommige mensen zullen dit wel interpreteren als het advies om ook wat Bitcoin aan te schaffen. Kolanovic waarschuwt voor een recessie en verwacht daarom er een zware periode in het verschiet ligt voor aandelen.

Aandelen dumpen

Er zijn meerdere redenen waarom Kolanovic niet heel bullish is over aandelen op dit moment. Vanaf het begin van het jaar 2023 mochten aandelen bijvoorbeeld een stijging van om en nabij de 10 procent opschrijven, terwijl de rentes enorm gestegen zijn. Hogere rentes maken het financieren van bedrijfsactiviteiten duurder en moeten om die reden uiteindelijk de winst drukken.

De meeste economen verwachten momenteel een recessie, aandelen zijn op dit moment overgewaardeerd, we hebben te maken met hoge rentes en de liquiditeit sijpelt langzaam het het systeem. “Wij geven de voorkeur aan cash boven aandelen tegen de huidige rente van ~5 procent”, aldus Kolanovic.

Verder gaat Kolanovic in op de verwachtingen van de futuresmarkt dat de Federal Reserve dit jaar al de rente zou verlagen. Als de Amerikaanse centrale bank daartoe overgaat, dan is dat volgens hem geen bullish signaal. Sterker nog, dat zouden ze volgens hem alleen doen als er bijvoorbeeld een recessie uitbreekt.

De markt voorspelt op dit moment ongeveer één tot twee renteverlagingen van 0,25 procent richting het einde van 2023. Als die voorspelling niet uitkomt, dan kan dat volgens Kolanovic de koersen van aandelen behoorlijk drukken.

De waarde van goud

Verder wijst Kolanovic op de waarde van goud op momenten dat de onzekerheid binnen het financiële systeem toeneemt. Vaak zie je dat mensen vluchten naar het blinkende edelmetaal op het moment dat de winstgevendheid voor bedrijven dreigt te zakken. Ditmaal is het echter ook interessant om de Amerikaanse dollar op te zoeken, omdat er tevens een recessie dreigt.

Mocht er een recessie uitbreken, dan zien we in eerste instantie waarschijnlijk een vlucht naar Amerikaanse dollar. Daar moet men immers de rekeningen mee betalen en niet met goud.

Vaak zie je dat een asset als goud het goed doet als de recessie al even begonnen is. Met name op het moment dat de Federal Reserve begint met het verlagen van de rente, zie je dat goud daarop reageert.

Wat dat betreft kan het nog te vroeg zijn om nu al op assets als goud en Bitcoin te springen, maar dat valt nooit met zekerheid te zeggen. De financiële wereld blijft een onvoorspelbaar beestje.

The post Strateeg van JPMorgan adviseert beleggers om aandelen te dumpen voor goud appeared first on BLOX | Nieuws.